Walesa slaví čtvrtstoletí od získání Nobelovy ceny

Varšava - Bývalý polský prezident Lech Walesa získal před 25 lety Nobelovu cenu za mír a výročí oslaví v Gdaňsku dvoudenní konferencí. Účast přislíbili významní hosté, mimo jiné další nositelé Nobelovy ceny - dalajlama a sovětský exprezident Michail Gorbačov, ten ale bude zřejmě spojen pouze telemostem. Účastníci budou diskutovat především o současném světě a konfliktech v něm nebo o globalizaci, upřesnil varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas. Nositelé Nobelovy ceny za mír dnes zdůraznili význam demokracie a vedení mladých lidí k dialogu.

Konference se prostřednictvím videomostu zúčastní i bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski, který je nyní na návštěvě Latinské Ameriky. Mezi dalšími účastníky je bývalý jihoafrický prezident Frederik Willem de Klerk, španělský premiér José Maria Aznar, izraelský prezident Šimon Peres, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a řada čelných polských politiků. Sarkozy také v Gdaňsku plánuje osobní setkání s dalajlamou.

Karas připomněl, že Poláci 10. prosinec 1983, kdy v Oslu Walesa cenu obdržel, vnímají jako jednu z hlavních etap pádu totality. Bylo to podle nich ocenění pro celé odborové hnutí Solidarita, které Walesa zakládal, a protikomunistické hnutí vůbec. „Cena nám dodala vítr do plachet v boji s totalitou. Celý svět se dozvěděl, že v Polsku vzniklo hnutí, které odmítá komunismus,“ komentoval to sám Walesa. Ten cenu tehdy sám nepřebíral, protože nemohl komunistické Polsko opustit, do Norska jela jeho žena Danuta a jedno z Walesových osmi dětí.

Lech Walesa nicméně není už u Poláků tak populární, jak tomu bývalo v dobách Solidarity. Někdejší prezident znovu uvažuje o kandidatuře na tento post a to i přesto, že jeho popularita je otřesně nízká. „Když budou lidé chtít, abych stál v jejich čele, řeknu ano, je to sice dřina a já jsem starý, nemocný a unavený, ale jsem připraven," říká Walesa. Jeho šance jsou ale minimální, 9 z 10 Poláků mu dokonce radí, aby se o funkci neucházel.

De Klerk: Míru jsme nedosáhli a nevím, jak k němu dojít 

Na dvoudenní konferenci v Gdaňsku jednali hosté o demokracii, lidských právech, válečných konfliktech, nutné reformě OSN nebo Tibetu Číně a totalitě. De Klerk dnes připomněl, že právě události v Gdaňsku, kde se vzbouřili proti vládě odboráři v loděnicích, vedly k pádu komunismu. Podle něj ukončení takzvané studené války vzbudilo v lidech naději, že svět dospěl do období, ve kterém zavládne mír. „Ale pokud se podíváme na situaci ve světě a na konflikty, v nichž umírají statisíce lidí, pokud se podíváme na situaci v Africe a v Asii, musíme si přiznat, že míru jsme nedosáhli. Bohužel nevím, jak k němu dojít,“ vyjádřil své obavy de Klerk.

Dalajlama se ve svém vystoupení před mládeží, která do přímořského Gdaňska přijela ze 40 zemí, vyjádřil ke konfliktu Číny a Tibetu. „Mé jednání nesměřuje ke zničení čínské vlády. Měli bychom žít vedle sebe, to je jediné, po čem toužím, protože Tibeťané mají vlastní kulturu a tradice,“ řekl dalajlama. Podle něj je v současnosti velmi důležité snažit se pochopit toho druhého. „Musíme si uvědomit, že zničení souseda, i kdyby to byl náš nepřítel, je zničením sama sebe, proto bychom se měli chovat jako jedna společnost,“ uvedl.