V Pákistánu zadrželi údajného organizátora útoků v Bombaji

Islámábád - Pákistánská armáda zadržela několik radikálů. Podle velení je mezi nimi i muž podezřelý z podílu na plánování útoků v indické Bombaji. K zadržení došlo během ofenzivy, kterou vede armáda v Kašmíru proti táboru zakázané vojenské skupiny Laškare tajjaba. Právě tuto skupinu Dillí viní z organizace útoků. Při nich zemřelo víc než 170 lidí.

Podle informací, které agentuře Reuters poskytla charitativní organizace napojená na skupinu Laškare tajjaba, je mezi zajatými osobami i organizátor bombajských útoků Zakí Rahmán Lakhví. „Ano, Lakhví je mezi patnácti osobami zajatými během útoku,“ řekl představitel JuD charity. Velitel pákistánské zpravodajské služby ovšem nechtěl oznámit další jména.

„Neznám detaily, ale celý tábor vyčistili. Přistál tam vojenský vrtulník a pak jsem slyšel dva silné výbuchy,“ říká obyvatel Muzaffarábádu, který byl svědkem armádního zásahu.

Tábor oficiálně vede islámská charitativní organizace Jamaat-ud-Dawa. Je ale známo, že to je jen zástěrka právě pro skupinu Laškare tajjaba, oficiálně zakázanou v roce 2002. Ta je stále aktivní a bojuje hlavně proti indické nadvládě nad částí Kašmíru. 

Lakhví telefonicky řídil teroristy v Bombaji

Lakhví je podle výpovědi zajatého teroristy, který jako jediný z ozbrojenců přežil útoky v Bombaji, jedním z organizátorů útoků. Lakhví spolu s dalším velitelem skupiny Júsufem Muzammilem dával podle indických vyšetřovatelů telefonicky rozkazy deseti teroristům, kteří spáchali sérii útoků v Bombaji.

Z těch indické úřady obvinily pákistánskou radikální skupinu Laškare tajjaba. Indie vyzvala Pákistán, aby proti podezřelým teroristům zakročil a vydal je do Indie. Pákistán žádá po Indii jasné důkazy, že teroristé pocházejí z Pákistánu, Islámábád se ovšem také zaručil, že bude s Dillí na vyšetřování útoků spolupracovat.

Pákistán sám čelí útokům radikálů

Poté, co bude Lakhvího zatčení oficiálně potvrzeno, zůstane otázkou, zda ho Pákistán vydá, jak Indie žádala. Pákistánský prezident totiž oznámil, že kdokoli, kdo je v Pákistánu zatčen, bude zde také souzen. 

Pákistán se ale musel sám potýkat s útoky radikálních islamistů. Dvě noci po sobě zaútočil Taliban u Péšávaru na dodávky pro západní spojence bojující v sousedním Afghánistánu. Nejprve shořela stovka nákladních automobilů, z nichž některé převážely vojenskou techniku. Pak Taliban udeřil na dopravní terminál používaný Severoatlantickou aliancí.

V terminálu Bilál v Péšávaru na severozápadě Pákistánu byla dnes zapálena asi stovka vozidel, mezi nimi i 50 kamionů přepravujících zásoby vojákům Severoatlantické aliance. Hasičům se podařilo 40 vozů zachránit.

„Ozbrojenci přišli těsně po půlnoci, stříleli do vzduchu, polévali auta a kontejnery benzinem a pak je zapálili,“ vypověděl člen ochranky Muhammad Zamán o útoku na dopravní terminál NATO. „Řekli, že nám neublíží, ale vyzvali nás, abychom nepracovali pro Američany,“ dodal.

V neděli nad ránem zničili ozbrojenci podle agentury AFP na 200 nákladních automobilů, mezi nimi i 65 kamionů NATO, z nichž některé převážely vojenská vozidla. Zabili prý také jednoho z hlídačů terminálu, který se nachází asi dva kilometry od místa dnešního útoku.