Ministři zahraničí EU se v Bruselu připravují na summit

Brusel - V Bruselu se budou ministři zahraničí Evropské unie připravovat na summit členských zemí. Ten se má konat ve čtvrtek a v pátek a bude se zde řešit klimaticko-energetický balíček, Lisabonská smlouva nebo finanční krize. Ministři se dnes v Bruselu kromě toho budou také dohadovat o vztazích unie a Izraele, prodiskutují situaci v balkánských zemích, v Kongu nebo Pákistánu. Na programu bude také otázka evropské bezpečnostní strategie.

Na vrcholné schůzce, která se v belgické metropoli uskuteční ve čtvrtek a v pátek, by se unie chtěla dohodnout na podobě klimaticko-energetického balíčku. Měla by tam probrat i další osudy Lisabonské smlouvy, reformu společné zemědělské politiky nebo dopady a možné reakce bloku na finanční krizi. Ministři se proto chtějí na summit připravit.    

Kromě hledání kompromisů a přípravě na summit se ministři budou bavit o dalších zahraničněpolitických otázkách, jako jsou situace na Balkáně, v Pákistánu či na Blízkém východě. Českou republiku budou zastupovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Schwarzenberg už oznámil, s jakým stanoviskem ohledně rozšiřování unie Česko na summit pojede. Podle šéfa české diplomacie ČR stojí o to, aby se novým členem EU stalo především Chorvatsko, Česko prý navíc bude během svého předsednictví usilovat o zahájení jednání o případném členství i s dalšími balkánskými zeměmi.

„Kromě toho, že během předsednictví bychom měli akcelerovat jednání vedoucí k přijetí Chorvatska, očekává se, že přihlášku podají další balkánské země. Přijímání nových členů EU je pro nás splátka dluhu těm, kteří dosud stojí za branami,“ oznámil stanovisko vlády premiér Topolánek na víkendovém kongresu ODS.