Izrael odložil propuštění 230 palestinských vězňů o týden

Jeruzalém - Izrael nadále zadržuje 230 palestinských vězňů. Podle agentury AP s odkazem na izraelský vládní zdroj je důvodem nepřítomnost palestinského představitele Mahmúda Abbáse, který se v těchto dnech účastní poutě do Mekky. K úternímu termínu propuštění palestinských vězňů tedy s jistotou nedojde. Místo toho je znám nový termín - 15. prosince.

Podle palestinských zdrojů se Abbás z Mekky nevrátí hned, ale chce předtím navštívit Rusko. O odklad propuštění vězňů prý ale nežádal a nepřeje si, aby „ti lidé strávili ve vězení jediný den navíc“, jak řekl jeho spolupracovník. Izraelská vláda se dohodla na seznamu jmen propuštěných v neděli. Palestinci se měli dostat na svobodu v rámci islámského svátku oběti, který začal dnes a potrvá několik dní.

Naposledy propustil Izrael 198 vězněných Palestinců letos v srpnu, v době návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Abbás i další palestinští politici požadují propuštění všech 11 000 Palestinců držených v izraelských trestnicích.