Polsko je pobouřeno skandální schůzkou europoslanců s Klausem

Varšava - Bouřlivou reakci vyvolal v Polsku záznam setkání českého prezidenta Václava Klause s poslanci Evropského parlamentu z minulého pátku. O schůzce na Hradě informuje polský tisk a v hlavních zprávách i televizní a rozhlasové stanice. Většina polských politiků se shoduje, že to byl skandál. Způsob jednání odsoudila i kancelář polského prezidenta Lecha Kaczyńského, polský prezident by prý takové jednání okamžitě ukončil. Ke schůzce se v exkluzivním rozhovoru pro ČT vyjádřil během summitu EU i předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering, podle něhož je zveřejněný záznam neúplný.

„Je to skandál, takto by se nemělo mluvit s prezidentem,“ uvedl Michal Kamiński z Kaczyńského kanceláře s tím, že polský prezident by takové jednání netoleroval - buď by svým hostům dal najevo, že mají odejít, nebo by sám vstal a místnost opustil. Průběh schůzky v Praze může podle politologů Kaczyńského olivnit - má další argument, proč odkládat svůj podpis pod Lisabonskou smlouvou, s nímž otálí už od jara.

Šéf frakce evropských zelených Daniel Cohn-Bendit pojal podle Hradu jednání s Klausem jako „velkou provokaci“. Zástupci evropských zelených například přinesli prezidentovi jako dárek vlajku Evropské unie, i když dobře věděli, že Klaus je euroskeptik. Poradili mu, ať si vlajku pověsí na Hradě. Prezident chtěl dokonce z debaty s europoslanci odejít, nakonec se ale vrátil.

Europoslanec Daniel Cohn-Bendit vzkázal, že by se stejně choval i během schůzky s polským prezidentem. Šéf polské prezidentské kanceláře mu ale návštěvu Varšavy nedoporučil.

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering dnes během summitu Evropské unie uvedl, že záznam schůzky mezi prezidentem Klausem a delegací europoslanců byl neúplný, a tudíž nesprávný. Hrad ale tvrdí, že zveřejněný záznam byl reakcí na akci a je autentický.

„Je udivující, že se schůzka prezidenta země a vůdců Evropského parlamentu bez porady a jakéhokoliv oznámení nahrává na záznamník. A to, co bylo zveřejněno, nebyla celá diskuse. Některé části z ní byly vynechány. Z toho, co se dostalo na veřejnost, si nelze udělat úplný obrázek,“ řekl Pöttering v exkluzivním rozhovoru pro ČT.

Vydáno pod