Řečtí studenti rozvinuli na Akropoli transparenty

Atény - Cílem protestů řeckých demonstrantů se stala už i aténská Akropole. Studenti na ní rozvinuli dva transparenty. Padesátka studentů nejprve na nejnavštěvovanější historické památce Řecka rozvinula jeden transparent se slovem Odpor v řečtině, angličtině, francouzštině, italštině a němčině. Krátce poté tu umístili další transparent, na němž stojí v angličtině Decembre 18th, Demonstration of solidarity in all Europe (18. prosince demonstrace solidarity v celé Evropě).

Tuto akci uspořádal výbor aténských studentů, kteří se ve čtvrtek chystají k velké demonstraci v rámci každodenních protestů proti smrti patnáctiletého Alexise Grigoropulose, kterého 6. prosince v Aténách zastřelil policista. Protesty však postupně dostaly podobu manifestací namířených proti sociálním reformám, které připravuje řecká pravicová vláda.

Demonstrace doprovází četné každodenní násilnosti a střety s policejními silami. Navíc studenti okupují řadu vysokých škol, na jejichž půdu nesmí policie podle řeckých zákonů vstoupit.

Dnes ve městě Ioannina na severozápadě Řecka vtrhla asi padesátka mladých lidí na radnici a obsadila ji. Od úterního večera již také skupiny mladých okupují obecní rozhlas a kulturní středisko.