Zákaz kouření ve francouzských restauracích - v zastrčené hospůdce si klidně zapalte

Paříž - Už skoro rok platí ve Francii zákaz kouření v restauracích a barech. Přesto ho některé podniky stále nedodržují. Dodržování zákona se vyhýbají především restaurace v menších městech a vesnicích či v zastrčených uličkách velkoměst. Majitelé se brání, že kouření museli povolit na nátlak zákazníků. Vlastníci městských restaurací zákaz většinou dodržují. Zlobí se proto na ty, kteří tak nečiní, protože jim prý odloudili klientelu z řad zarytých kuřáků.

Zákaz kouření ve francouzských restauracích a barech začal platit 1. ledna letošního roku. Většina městských restaurací nemá problém s jeho dodržováním, horší je to už na vesnicích a v místech velkoměst, která nejsou tolik na očích. Hospodští z venkova se obávají, že kdyby kuřáky odmítali, přicházeli by o zákazníky v takovém množství, že by to ohrozilo existenci jejich provozoven.

To se ale samozřejmě nelíbí restauratérům, kteří zákon dodržují. Ti totiž vidí, jak jejich kouřící zákazníci odcházejí ke konkurenci. „Zákazníci se výsměšně zeptají, zda si mohou zapálit, a když jsou odmítnuti, okázale oznamují, že půjdou tedy do kuřácké hospody,“ říká majitel restaurace, ve které se zákaz dodržuje. Doplnil, že mu kvůli tomu tržby za rok klesly o 20 procent.

Poctiví podnikatelé proto udávají ty nepoctivé, vzniklo dokonce sdružení, které se takovou činností zabývá. A zdá, se, že je to potřeba, úřady sice ze začátku roku čile dodržování zákona kontrolovaly, pak ale jejich aktivita rychle polevila. Když ale přijde udání, něco už s ním musejí úřady provést.

Úplné nebo rozsáhlé zákazy kouření v restauracích a barech zavedly již Británie, Irsko, Itálie, Norsko, Švédsko, Finsko, Estonsko, Litva, Černá Hora a Makedonie. Částečné zákazy v různém rozsahu platí ve 14 dalších zemích, včetně České republiky.