Francie vzkazuje Česku: Přijďte si během předsednictví pro radu

Paříž - Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Bruna Le Mairea by si Francie přála, aby Česko během předsednictví poslouchalo rady z Paříže. Ta by si představovala, že by se čeští politici s Francií radili hlavně v otázkách řešení ekonomické krize nebo příprav druhého irského referenda.

Nový francouzský tajemník pro evropské záležitosti Bruno Le Maire v rozhovoru pro francouzský rozhlas nastínil představy Francie ohledně českého předsednictví. Podle diplomata by bylo pro Česko užitečné, kdyby se v otázkách řešení ekonomické krize obrátilo na Francii.

Podpora Paříže bude prý také velmi užitečná pro Česko během příprav irského referenda. Francie by chtěla poskytnout cennou pomoc především v právní oblasti při vzniku smlouvy, aby se zažehnaly případné komplikace.

Bruno Le Maire:

„Je zvykem, že staré předsednictví pomáhá novému.“

Francie je také ochotna poskytnout Česku své rady v oblasti bilaterálních vztahů, neboť podle slov tajemníka má v tomto oboru francouzská diplomacie dlouhou tradici. „České předsednictví bude hrát svou roli. Duch Evropy je duchem solidarity a je zvykem, aby končící předsednictví pomáhalo tomu začínajícímu,“ poznamenal Le Maire.

Zároveň ale Le Maire vyvracel, že by chtěla Paříž hrát prim i v době českého předsednictví, které by tak bylo jen jakousi kulisou. V polovině týdne dokonce tajemník slíbil českému místopředsedovi vlády pro evropské záležitosti Alexandru Vondrovi plnou podporu českého předsednictví.