Izrael v sobotu pustí do Gazy humanitární pomoc, Hamas pokračuje v ostřelování

Gaza/Káhira - Izrael v sobotu otevře dva hraniční přechody s pásmem Gazy. Projedou přes ně konvoje s humanitární pomocí i spotřebním zbožím. Hnutí Hamas, které pásmo ovládá, předtím oznámilo, že zvažuje opětovné uzavření příměří s Izraelem. To vypršelo v pátek a radikálové hned obnovili ostřelování území.

Večer dopadlo na jih Izraele pět palestinských raket. Nikoho nezranily, ani nezpůsobily žádné materiální škody. Izraelská pohraniční hlídka u hranice pásma zpozorovala tři Palestince s výbušninami. Muži prý na vojáky začali házet granáty, hlídka se bránila palbou a Palestince zabila. Je to nejkrvavější incident v pásmu od pátečního vypršení půlročního příměří. Palestinské raketové útoky a ozbrojené incidenty se ale stupňují od začátku listopadu. Židovský stát kvůli tomu začal hovořit o zásadní vojenské operaci proti pásmu, ale o termínu jejího zahájení zatím nerozhodl.

V pondělí byl vyhlášen čtyřiadvacetihodinový klid zbraní, který měl být využit k přepravě kamionů s humanitárními potřebami z Egypta. Zástupce Hamasu Mahmúd Zahar egyptskému tisku sdělil, že jeho organizace je připravena příměří dodržovat i v dalších dnech. Agentura AP ale večer citovala mluvčího ozbrojeného křídla Hamasu abú Ubajdu, který tvrdil něco jiného. Popřel informaci o jednodenním příměří a řekl, že „raketové útoky nejsou žádná hra“. „Máme k nim důvod, útočíme na Izrael ze strategických důvodů,“ prohlásil.

K uzavření příměří přispěl Egypt, který i nyní mezi oběma stranami vyjednává. Na čtvrtek je do Egypta pozvána izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová. Egypt chce dosáhnout toho, aby Izrael zmírnil blokádu pásma Gazy a umožnil plynulejší zásobování 1,5 milionu obyvatel tohoto území.

Palestinský koordinátor zásobování pásma Gazy Raíd Fattúh řekl, že dnes Izrael přistoupil na to, že ve středu otevře dva z přechodů, aby jimi mohly projet kamiony se zbožím a humanitárními potřebami. Izrael podmiňuje zmírnění ekonomických sankcí ukončením palestinského ostřelování a netají se tím, že uvažuje o zásadní vojenské operaci. Jeho diplomacie pro ni začala v minulých dnech hledat mezinárodní podporu. Stálá zástupkyně Izraele při OSN Gabriela Šalevová dopisem upozornila generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na možné zahájení bojů. Livniová pak v telefonickém rozhovoru s americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou sdělila, že Izrael nemůže tolerovat trvající útoky na izraelské občany.

Zbytek rakety, kterými Hamas ostřeluje jih Izraele
Zdroj: ČT24