Obama má rekordní podporu Američanů

Washington - Nově zvolený americký prezident Barack Obama má necelý měsíc před nástupem do funkce rekordní podporu Američanů. Podle průzkumu veřejného mínění televize CNN je s ním spokojeno dvaaosmdesát procent dotázaných. Překonal tak i výsledek svého předchůdce George Bushe. Ten měl před svým nástupem do funkce v roce 2001 podporu necelých osmdesáti procent Američanů. Bill Clinton, který zastával úřad hlavy státu před Bushem, měl dokonce podporu jen 67 procent respondentů.

Obama si tak ještě polepšil o tři procenta ve srovnání s předchozím průzkumem, který se uskutečnil 1. a 2. prosince a ve kterém mu plnou podporu vyjádřilo 79 procent respondentů.

Barack Obama „získal lepší skóre v hodnocení než Bill Clinton, Ronald Reagan i oba Georgové Bushové,“ uvedl k výsledkům průzkumu vedoucí oddělení průzkumu veřejného mínění u CNN Keating Holland. Kromě toho 80 procent dotázaných v průzkumu CNN vyjádřilo souhlas se všemi návrhy na složení nového vládního týmu, které Obama oznámil v minulých týdnech.

Obama nyní tráví vánoční svátky s rodinou na rodné Havaji. Prezidentského úřadu se ujme v poledne 20. ledna, poté co na washingtonském Kapitolu složí prezidentskou přísahu.