Pákistánská armáda se přesunuje k indickým hranicím

Islámábád - Bezpečnostní situace mezi Pákistánem a Indií se zhoršila. Pákistán údajně přemisťuje tisíce vojáků k hranicím s Indií, uvedla to agentura AP s odvoláním na zpravodajské služby. Už předtím se objevily informace, že pákistánská armáda ruší svým vojákům dovolené a povolává je zpátky do služby. Napětí mezi oběma zeměmi vzrostlo po atentátech v indické Bombaji, zemřelo při nich 179 lidí. Podle Indie teroristé pocházeli z Pákistánu a tam taky útoky plánovali.

Nejnověji pošramotily zlepšující se indicko-pákistánské vztahy listopadové krvavé útoky teroristů v indické Bombaji. Útočníci, jejichž stopy směřovaly do Pákistánu, si vzali na mušku deset míst - restaurace, přepychové hotely Tádžmahal a Oberoi, které jsou symbolem indické obchodní a finančnické metropole, židovské středisko, nádraží a další místa, která vyhledávají turisté. Teroristé tam bezhlavě stříleli a odpalovali výbušniny. Šedesátihodinovému řádění padlo za oběť na 170 lidí a přes 200 jich bylo zraněno.

Podle Dillí byla strůjcem útoků teroristická skupina Laškare tajjaba, jejímž programem je boj o odtržení indické části Kašmíru od Indie a připojení tohoto území k Pákistánu.

Pákistán: Nejsme agresoři

Pákistán se snaží situaci uklidnit: „Chci Vás ujistit, že Pákistán nezaútočí jako první. Nejsme agresoři. Jestli ale někdo podnikne akci, budeme na ni reagovat. Pákistánská armáda je připravená a je v bezpečných rukou,“ deklaroval dnes pákistánský prezident Júsuf Ráza Gílání.

Vojáci muslimského státu se teď masivně přesunují na indicko-pákistánskou hranici. Podle dvou zpravodajských zdrojů je v pohybu celá Čtrnáctá divize. Dvacet tisíc vojáků míří z afghánské hranice, kde bojují proti al-Káidě a Talibanu, do měst Kasur a Sialkot na východě země. Čtrnáctá divize ale teď bude na hranicích s Afghánistánem citelně chybět. Taliban a al-káida teď mohou mít daleko volnější ruce k plánování útoků na koaliční síly, které se v Afghánistánu snaží s vypětím všech sil udržet mír.

Indie a Pákistán se střetly už ve třech válkách. Jablkem sváru se stal právě Kašmír, který byl mezi ně v roce 1947 rozdělen, obě země si ho ale nárokují celý. Samotní obyvatelé muslimského Kašmíru usilují o nezávislost na převážně hinduistické Indii nebo o připojení k rovněž muslimskému Pákistánu. Radikální separatisté od roku 1989 vedou ozbrojený boj proti vládě, který si vyžádal na 68.000 obětí, převážně civilistů. Na pokraj čtvrté války se obě země dostaly po útoku radikálů na indický parlament v roce 2001, který Indie rovněž připsala Pákistánu.