S posilvestrovskou kocovinou se bojuje složitě, všelék neexistuje

Praha - Přílišná konzumace alkoholu a jídla dělá zejména těm nezkušeným o Silvestru problémy. Už Jan Ámos Komenský napsal, že střídmost ukládá míru v jídle a pití a drží žádost jako na uzdě. Přesto se i v dnešní době o silvestrovské noci plní záchytky, ambulance nestačí tišit žlučníkové záchvaty a hříšníci se budí s kocovinou - těžkým narušením krevního oběhu a metabolismu. Podílí se na ní i kouření a velkou roli hraje kvalita vypitých nápojů. Návodů na co nejrychlejší pomoc je spousta.

Například Filip Jenč pokládá v knize Alkohol jako lék za nejlepší přírodní látku, která odbourává alkohol v těle, fruktózu, obsaženou například ve včelím medu. „I vydatná polévka může člověka postavit na nohy,“ píše a upozorňuje, že takzvané „poopiční stavy“ vyžadují doplnit chybějící vodu, minerální soli, zejména hořčík, a základní vitaminy.

"Večer po flámu si dejte lžíci medu, případně špetku soli. Po vydatném spánku si můžete přikládat horké obklady na hlavu, aby se prokrvila, a napít se trochu piva pro zmenšení abstinenčních příznaků. Uvařte si hodně osolenou a opepřenou česnečku a vezměte si koňskou dávku vitaminů a minerálů. K pití během dne používejte mateřídouškový čaj či kořenovou zeleninu rozmixovanou v rajčatové šťávě s citronem. Vhodný je kefír," radí. Podle Jenče jsou vhodné i energetické a izotonické nápoje, které mladí lidé znají z fitnescenter.

Primář oddělení léčby závislostí bohnické psychiatrické léčebny Karel Nešpor odrazuje brát acylpyrin či jiné podobné léky proti bolesti, neboť dráždí už tak dost zkoušenou žaludeční sliznici. Stejně tak není vhodná káva, která navíc působí močopudně a organismus dále odvodňuje. Rozhodně se nemá pít nalačno, i když přecpaný žaludek si s alkoholem jen tak neporadí. Vhodné je během večera popíjet minerálky, ale bez bublinek.

Lidové „léčitelství“ radí lák z okurek či opepřenou vodku. U lehčích stavů kocoviny je vhodná procházka na čerstvém vzduchu. Zajímavý návod nabízí kniha Dědeček na scestí. Spočívá v přípravě nápoje skládajícího se ze lžíce vorchestru, pepře, soli, papriky, jednoho žloutku a minimálně jednoho decilitru olivového oleje. Tuto nechutnou ostrou směs, která se nesmí míchat, je nutno naráz vypít, přičemž žloutek, který klesne ke dnu, smaže olejovou pachuť. Účinkuje prý spolehlivě, protože žaludek po takové ráně „lehne strachy“.