Čeští vědci dorazili na Mendelovu stanici v Antarktidě

Ostrov Jamese Rosse (Antarktida)/Brno - Tým českých vědců na Silvestra po několikadenní cestě úspěšně dorazil na Mendelovu polární stanici na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Základnu, která byla od loňského března opuštěná, nalezl neporušenou. Za několik hodin se členům expedice podařilo oživit všechny systémy stanice a nyní již pracují na svých vědeckých úkolech.

Ornitologové již nainstalovali sledovací zařízení složené z miniaturních videokamer a teplotních čidel umístěných do hnízd rybáků jižních tak, aby mohli sledovat průběh inkubace vajec a líhnutí mláďat těchto ptáků. Klimatolog a rostlinní fyziologové v poslední den loňského roku zálohovali mikroklimatické údaje měřené celoročně pomocí terénních meteorologických stanic. 

Čtrnáctičlenný tým dorazil na základnu v době, kdy v Antarktidě vrcholí léto. V uplynulých měsících, kdy byl jižní kontinent pod vládou zimy, klesaly v okolí české základny teploty až k minus 35 stupňům Celsia. Nyní z některých míst zmizel sníh, moře je bez ledu, což umožní výpravy v člunech. 

Vědci zůstanou na Antarktidě až do konce března

Měření ukázala zajímavou skutečnost - v době antarktické zimy občas teplota vzduchu stoupla nad bod mrazu. Podle vědců to může být důležité pro přežití rostlin závislých na kapalné vodě. 

Vědci budou pobývat v Antarktidě až do konce března. Pak základna zase na několik měsíců osiří. Zaměřují se zejména na výzkum takzvaných antarktických oáz, tedy míst, na nichž po ústupu ledovce vzniká život v podobě jednoduchých rostlin.