Europoslanec Cohn-Bendit pochválil Česko za plyn, ale znovu si rýpnul do Klause

Štrasburk (Francie) - Nečekané pochvaly se dnes dostalo českému předsednictví za práci při řešení krize s dodávkami plynu. Šéf frakce Zelených v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit dnes ve Štrasburku novinářům řekl, že Češi odvedli víceméně dobrou práci, přestože si mnozí mohou myslet, že ČR může oslabit celou Evropskou unii. Europoslanec vešel do povědomí prosincovou slovní přestřelkou s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě.

„Odvedli svou práci a přišli s řešením,“ uvedl Cohn-Bendit, který byl do EP zvolen za německé Zelené. Jeho italská kolegyně Monica Frassoniová, která je rovněž vysoce postavenou členkou frakce Zelených, však úspěch českého předsednictví přičítá spíše silným strukturám Evropské unie a „hluboce zakořeněné schopnosti konat“. České předsednictví za řešení krize kolem plynu pochválil i šéf nejsilnější parlamentní lidovecké frakce Joseph Daul.

Daniel Cohn-Bendit:

„Když Klaus vstane z postele levou nohou, přednese pravicový projev, když vstane pravou nohou, bude to levicový projev.“

Několika rýpnutím do Klause se Cohn-Bendit ale opět nevyhnul. Podle něj český prezident nemá vliv na tvorbu české politiky a má spíše ceremoniální roli. „Nehraje vůbec žádnou roli v českém předsednictví,“ uvedl europoslanec. Klaus by měl na půdě Evropského parlamentu vystoupit v druhé polovině února. Cohn-Bendit tvrdí, že není možné odhadnout, jaké vystoupení bude, a sám neví, co od něj má čekat. „Když vstane z postele levou nohou, bude to pravicový projev, když vstane pravou nohou, bude to levicový projev,“ doplnil.

Frassoniová dnes kromě toho Čechy kritizovala za jejich předsednické priority, které do Štrasburku přijede ve středu představit premiér Mirek Topolánek. Podle ní jsou české priority extrémně konzervativní, málo ambiciózní a přízemní. Česká vláda přitom priority shrnuje do tří E: ekonomika, energetika a Evropská unie ve světě.