Nová audio technologie umožní zamířit zvuk jen do určitého místa

Praha - Do Česka míří nový typ reproduktorů, které dokáží vysílat zvuk pouze žádaným směrem a neobtěžovat hlukem lidi ani v nejbližším okolí. Nová technologie ultrazvukových reproduktorů šíří zvuk v podobném paprsku jako světlo. Dnes ji v Praze představil Američan Joseph Pompei, který ji vyvíjí a vyrábí.

Zvuk je podle Pompeia možné šířit podobně jako světlo. Pokud by si taková zařízení nakoupil například autosalon, který by vystavoval například třicet automobilů, pak toto zařízení umožní, aby informace o každém z vozů slyšeli jen zájemci stojící před ním. Ve výstavní hale by podle Pompeia mohl být osloven libovolný počet skupin návštěvníků a vzájemně by nebyly rušeny.

„Neprodáváme zacílený zvuk, ale ticho,“ uvedl Pompei. Hodnota výrobku, jehož cena se nyní na americkém trhu pohybuje od jednoho do dvou tisíc dolarů a v Česku bude zřejmě stát kolem 40.000 korun, spočívá v tom, že lidé nemusí poslouchat to, co nechtějí, domnívá se prodejce.

Využití této technologie, která se neustále zdokonaluje, bude podle jejích stoupenců obrovské. V letadle či autobuse bude možné bez sluchátek přenášet zvuk videa k cestujícím v různých jazycích, aniž by byli rušeni jejich sousedé. Velkoplošná reklama bude moci hovořit k lidem, ale jen k těm, kteří vstoupí do prostoru, do kterého bude dopadat směrovaný zvuk. Technologie bude prý použitelná také při přednáškách, kde bude možné bezdrátově poslouchat různé překlady.