Podle Hamasu se Barack Obama dopouští stejných chyb jako Bush

Tel Aviv - Izrael doufá, že americký prezident Barack Obama se bude vyhýbat kontaktu s palestinským militantním hnutím Hamas jako jeho předchůdce George Bush. Hamas na Obamova slova, že bude "agresivně" usilovat o trvalý mír mezi Izraelem a Palestinci, reagoval, že se dopouští v blízkovýchodní politice stejných chyb jako Bush - informuje agentura Reuters.

„Nemyslím si, že tato administrativa… se s Hamasem dohodne či s Hamasem bude jednat,“ řekl v telefonickém rozhovoru poradce, který si přál zůstat v anonymitě. Olmertovi prý výslovně neřekl, že s tímto hnutím, které ovládá pásmo Gazy, mluvit nebude. Izrael věří, že Obama naváže na politickou linii George Bushe, který židovský stát silně podporoval. Podle Hamasu Obama nepředstavuje oproti Bushovi žádnou změnu a prý zopakuje na Blízkém východě stejné politické chyby.

„Obama zdůrazňuje, že se nic nezmění. Pokouší se jít těmi stejnými cestami, po kterých šel předchozí prezident USA,“ řekl ve čtvrtek pro arabskou zpravodajskou televizi Al-Džazíra vysoký představitel hnutí Hamas v Libanonu Usáma Hamdání. Prý to vypadá, že se nepoučil z Bushových chyb.

Obama ve čtvrtek prohlásil, že obrys míru pro „trvalé příměří“ zahrnuje to, že Hamas přestane ostřelovat Izrael raketami a že Izrael kompletně stáhne své jednotky z Gazy. Hamas tato slova komentoval jako „nešťastný start“. Podle Hamdáního Obamovo prohlášení pouze zkomplikovalo diplomatickou misi nově jmenovaného amerického vyslance pro Blízký východ George Mitchella. Barack Obama ve čtvrtek oznámil, že brzy do oblasti Mitchella vyšle.