100 000 Thajců demonstruje za odchod vlády

Bangkok - Na 100 000 přívrženců bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry se dnes shromáždilo na třech náměstích v centru thajské metropole Bangkoku. Demonstrují za odchod vlády premiéra Apchisita Vedžadžívy, která se podle nich dostala k moci nelegálními prostředky. Očekává se, že zástupy oděné převážně do červených triček a košilí, symbolické barvy Šinavatrových přívrženců, vyrazí na pochod k sídlu vlády.

Vláda kvůli demonstrantům rozmístila na 10 000 příslušníků policie a armády, premiér Vedžadžíva se ale od počátku konfrontaci s opozičními demonstranty vyhýbá. „Pokud dojde k nepokojům, vláda začne jednat. Mohu prohlásit, že vláda s násilnými metodami nezačne. Je zde skupina lidí, kteří chtějí vyvolat chaos. Vláda však udělá vše, aby jim v tom zabránila,“ dodal.

Před deseti dny se Vedžadžíva nedostal do svého úřadu, který už pátý den blokují tisíce protestujících. V úterý bylo premiérovo auto napadeno stoupenci opozice po schůzi vlády v rekreačním středisku Pattaya, v němž se má od pátku konat summit Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a dalších asijských zemí. Vedžadžíva ale trvá na tom, že summitu nehrozí žádné nebezpečí.

Navzdory pokračujícím protestům ale thajský premiér podle agentury AP prohlásil, že třídenní summit vysokých představitelů Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a dalších asijských států, který má v pátek začít v přímořském středisku Pattaja, se bude konat podle plánů.

Postaráme se, aby to nenarušilo či nepoškodilo summit,„ řekl Vedžadžíva v televizním projevu. “Nedojde k žádnému incidentu, jako byl ten, který se stal mému konvoji. Ve všech oblastech budou přísná bezpečnostní opatření," dodal.

Nynější protesty jsou další epizodou v protahovaném thajském politickém zmatku, jemuž vloni dominovaly měsíce demonstrací proti vládě. Tu demonstranti odění převážně ve žluté barvě obviňovali z napojení na Šinavatru.

Nyní vláda „žlutých“, čili přívrženců krále (i když monarcha zůstává nadstranický) zažívá obdobu situace permanentních masových demonstrací, jíž loni čelila řadu měsíců vláda „červených“. Protesty vyvrcholily koncem loňského listopadu týdenní blokádou obou hlavních bangkockých letišť. Vláda „červených“ nakonec padla kvůli rozpadu koalice.

Vydáno pod