Červené košile ukončily protest, summit ASEAN blokovat nebudou

Pattaja (Thajsko) - Dav protivládních demonstrantů přemohl bezpečnostní síly a pronikl před luxusní hotel v thajské Pattaje, kde dnes začíná summit vysokých představitelů Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a dalších asijských států. Později demonstranti protest ukončili a po jednání s úřady slíbili, že se stáhnou a summit blokovat nebudou. Nicméně nevyloučili, že v sobotu budou protestní akce pokračovat. Thajská vláda organizátorům demonstrací už předem pohrozila, že je bude soudně stíhat.

Přes tisíc takzvaných červených košil, jak si říkají stoupenci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, se shromáždilo na komunikaci směřující k luxusnímu hotelovému komplexu. Po násilné tlačenici s policisty se asi dvěma stovkám demonstrantů podařilo prorazit nejdříve první bezpečnostní kordon a posléze i zátaras policejních těžkooděnců. Před hotelem demonstranti rozvinuli transparenty požadující odstoupení ministerského předsedy Apchisita Vedžadžívy.

V sobotu pokračujeme, vyhrožují demonstranti 

Demonstranti předali účastníkům summitu dopis, v němž vysvětlují své požadavky, a pohrozili, že pokud nebudou přijaty jejich podmínky, budou v sobotu v protivládních protestech pokračovat. Žádají především odstoupení ministerského předsedy i jeho vlády a vypsání předčasných parlamentních voleb. Ty poslední se v Thajsku konaly před necelými čtyřmi měsíci.

„Chceme demonstrovat v klidu, nechceme nic rozbíjet,“ řekl podle agentury AFP jeden z demonstrantů. „Musíme světu ukázat, že tato vláda není demokratická.“

Summit má být zcela věnován světové ekonomické krizi. Kromě představitelů ASEAN se ho účastní i zástupci Číny, Japonska, Koreje, Indie, Austrálie a Nového Zélandu.