Američance zachránila život speciální srdeční pumpa

Washington - Seznamy kardiaků, pro něž je jedinou nadějí transplantace srdce, obsahují tisíce jmen. Vhodného dárce se ale podaří najít jen pro zlomek z nich. Američtí lékaři se proto odhodlali k experimentu. Pacientkou byla mladá žena, jejíž vyhlídky se jevily jako mizivé. Pokus však byl úspěšný.

Zbýval jí měsíc života a nové srdce vhodné k transplantaci v nedohlednu. Život sedmadvacetileté Saliny Gonzalesové ale před třemi lety zachránil experimentální lékařský zákrok. Ke špatně fungujícímu srdci jí chirurgové voperovali speciální srdeční pumpu. „Pumpa napomáhá cirkulaci krve, podobně jako vzduchová pumpa v autě,“ vysvětluje Roberta Bogaevová z texaského Institutu kardiovaskulárních onemocnění.

Přístroj fungoval překvapivě dobře a už šest měsíců po operaci se mohla Salina vrátit k práci učitelky. „Nemohla jsem ale běhat a musela jsem na sebe dávat velký pozor. Byla to obrovská změna, ale zachránila mi život, takže jsem to brala pozitivně,“ dodává.


Ten pravý zázrak měl ale teprve přijít. Srdce zastávalo díky pumpě svou práci bezchybně, ale nikdo nepomyslel na to, že by se Salina někdy úplně vyléčila. Opak je však pravdou. „Rodiče mi stále opakovali, že budu v pořádku. Když jsem se dívala na svého syna, věděla jsem, že musím být zdravá kvůli němu,“ tvrdí Gonzalesová.

Orgán se díky experimentální pumpě plně obnovil a začal fungovat tak, jak má. Lékaři z texaského kardioinstitutu se proto rozhodli přístroj vyoperovat. Salina je úplně zdravá, a dává tak naději tisícům jiných nemocných po celém světě.

Vydáno pod