Ve Vodňanech zachraňují jesetery

Vodňany - Vědci z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Jihočeské univerzity ve Vodňanech, kteří se snaží o záchranu jeseterů, udělali umělý výtěr tohoto ohroženého druhu ryb. Počty jeseterů v přírodě dramaticky klesají a hrozí jejich vyhynutí. Některé z rybiček, které vědci takto ve Vodňanech získají, mohou ještě letos obohatit řeky Moravu a Dyji, kde se dřív jeseter malý hojněji vyskytoval.

„Spolupracujeme s rybářstvím Pohořelice a spolu s ním bychom rádi vypustili asi 10 000 kusů,“ přeje si ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického JČU ve Vodňanech Otomar Linhart.

Jeseteři doplatili na zájem lovců, kteří si je oblíbili kvůli masu a zejména kaviáru. Nyní se už v českých volných vodách vyskytují jen sporadicky, a to pouze jeseter malý na jižní Moravě v řekách Morava a Dyje. Jeseterům vadilo i znečištění vody, její kvalita se však nyní zlepšila natolik, že by se tento rybí druh mohl opět uchytit a dál rozmnožovat.

Jihočeský výzkumný ústav proto vytvořil ve spolupráci s rybářstvím v Pohořelicích na Moravě projekt, jehož cílem je navrátit populaci jesetera malého do povodí Moravy a Dyje. Zažádal o peníze z takzvaných norských fondů, a pokud uspěje, mohly by se do jihomoravských řek dostat už i rybky získané tímto výtěrem.

Metoda pro získání jiker je šetrná

Pro získání jiker používají rybáři speciální jemný řez o délce jeden až dva centimetry, jímž proříznou vejcovod a rukama vytlačí jikry do misky. Je to podle nich nejšetrnější metoda, kterou do nedaleké Hluboké nad Vltavou přivezli asi před 15 lety odborníci z Ruska. „Je to nejlepší způsob, jaký jsme mohli zvolit,“ uvedl Linhart. Čeští vědci si ho vyzkoušeli u amerických kolegů a potvrzují, že je mnohem šetrnější nežli dřívější metoda.

Vědci museli řešit tři hlavní problémy. Jeseteři mají poměrně dlouhé období dospívání. Například jester sibiřský českým vědcům dospěl po dvanácti letech. Potom je to odhad, kdy jsou ovocyty, tedy vajíčka jeseterů, nejvhodnější k výtěru. Důležitá je i výživa.

Vodňany patří ke špičkovým pracovištím zaměřeným na chov ryb, ústav je odborným a metodickým garantem uchování genetických zdrojů ryb s celoplošnou působností v chovech v Česku. Chrupavčitými rybami se zabývá od poloviny 90. let a snaží se je zachovat nejen v ČR, ale i v Kanadě, Japonsku, Číně a Íránu. Na obdobném projektu, jaký teď chystají na jižní Moravě, už spolupracovali s čínskými kolegy při vysazování jesetera čínského do Žluté řeky a s Američany při návratu veslonosa amerického do povodí Mississippi.