Kanadská válečná loď zabránila únosu norského tankeru somálskými piráty

Mogadišo (Somálsko) - Somálští piráti v Indickém oceánu pokračují v téměř každodenních útocích na obchodní plavidla. Severoatlantická aliance v noci zmařila přepadení norského tankeru, když vojáci NATO na kanadské válečné lodi zasáhli poté, co se piráti pokusili dostat na palubu tankeru. Piráti prchli v malém člunu a zbraně zahodili do moře. Kanaďané je za několik hodin dopadli, podrobili výslechu a propustili.

Piráti vyzbrojení automatickými puškami a pancéřovkami se v sobotu večer pokusili dostat na palubu tankeru MV Front Ardenne o výtlaku 80 000 tun. Po zásahu plavidla NATO se dali na útěk, ale byli dostiženi a zadrženi, upřesnil telefonicky agentuře Reuters mluvčí Michael McWhinnie.

Portugalský velitel Alexandre Fernandes, který s válečnou lodí NRB Corte-Real řídí operace aliance v oblasti, poznamenal, že piráti byli nakonec propuštěni, protože je podle kanadského zákona nebylo možné stíhat. Dodal, že rozhodnutí věznit piráty je věcí států, ne Severoatlantické aliance.

V sobotu nizozemské jednotky z válečné lodi NATO v Adenském zálivu osvobodily 20 osob, které unesli somálští piráti. Při zásahu také zatkly sedm pirátů, jejichž další osud zdroje neupřesnily. Komanda udeřila poté, co piráti automatickými zbraněmi a pancéřovkami zaútočili na tanker Handytankers Magic provozovaný řeckou společností Roxana Shipping.