Maďarští extremisté verbují na Slovensku

Fiľakovo (Slovensko) - Maďarské extremistické hnutí 64 žup chce dnes ve Fiľakově a na dalších místech jižního Slovenska zahájit nábor nových členů. Ten má trvat až do pátku 24. dubna. Představitelé hnutí nazývají oblasti bývalého Uherska, které připadly nástupnickým státům po roce 1918 „odtrhnutými územími“ a sousední národy nazývají „kolonizátory“. Členy hnutí jsou především mladí lidé. Jejich celkový počet není znám, odhaduje se na několik set až tisíc lidí.

Město Fiľakovo o chystaném náboru nedostalo žádné informace, akce tedy není povolená. Pokud se tedy nábor bude odehrávat na veřejnosti, má policie právo zasáhnout. Policisté zatím dnešní situaci ve Fiľakově monitorují, informuje zpravodajka ČT Olga Baková.

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota v souvislosti s chystaným náborem pohrozil Maďarsku diplomatickou nótou. V minulosti Slota už několikrát volal po vytvoření domobrany nebo po ustanovení zákona na ochranu republiky. Také premiér a předseda SMERu Robert Fico dal najevo svůj nesouhlas s podobnými akcemi extremistických hnutí na Slovensku a vyzval Budapešť, aby zasáhla.

Kvůli náborům maďarských extremistů mimořádně zasedala 24. března Bezpečnostní rada SR. Premiér Robert Fico upozornil, že podobný nábor 64 žup se v březnu uskutečnil v Dunajské Stredě a v Šamoríně. Komentátoři ale spojují Ficův zájem o hnutí 64 žup především s vyhrocenou prezidentskou kampaní na Slovensku.

Členové 64 žup spálili portrét Jána Sloty

Představitelé hnutí 64 žup už v minulosti například protestovali na Slovensku proti účasti SNS ve vládě. V Budapešti dokonce spálili portrét předsedy strany Sloty. „Demonstrují i proti vlastní vládě, takže se dá říci, že mají hodně nepřátel,“ říká k tomu Baková. Hnutí 64 žup se odvolává na počet žup někdejšího Uherska, do kterého patřila i slovenské území. Hlavním požadavkem přívrženců hnutí je opětovné spojení takových území do Velkého Maďarska. Hnutí 64 žup proto chce, aby byla revidována Trianonská smlouva z roku 1920, která definuje současné hranice Maďarska.

Trianonská smlouva

Trianonská mírová smlouva byla podepsána 4. června 1920 v paláci Velký Trianon v zámku Versailles u Paříže. Smlouva stanovila hranice maďarského státu jakožto nástupce Uherska po 1. světové válce. Smlouva byla spojena s velkými územními ztrátami předválečného Uherska, které ztratilo celých 71 procent území.

Ján Slota
Zdroj: ČT24