Havel v Německu převzal Mezinárodní cenu za demokracii

Bonn - Václav Havel se stal prvním nositelem německé Mezinárodní ceny za demokracii. Někdejší disident ocenění dostal za hájení demokracie, svobody a míru ve své zemi a v Evropě. Slavnostní laudatio pronesl v bonnském Muzeu Alexandera Koeniga německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, podle něhož by pokojný pád komunismu v Evropě před 20 lety nebyl bez Havla myslitelný.

Ceremonie se mezi zhruba 200 pozvanými hosty zúčastnili také šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg a bývalý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher. S vyznamenáním je spojena finanční dotace 10 tisíc eur.

„Václav Havel je velikán evropského demokratického hnutí. Bez něj by pokojná revoluce ve střední a východní Evropě nebyla myslitelná,“ řekl šéf německé diplomacie Steinmeier v hlavní slavnostní řeči, v níž Havla mimo jiné označil za „Antišvejka“. Steinmeier rovněž připomněl zásluhy Havla o česko-německé usmíření.

Havel dnes vyslovil názor, že demokracie nemá být vnímána pouze jako technika vládnutí. „Domnívám se, že demokracii nelze chápat jako technickou věc, jako jeden ze způsobů politického uspořádání, systému vlády,“ prohlásil.

Havel: Česko udělalo dost pro poškození svého jména

Neváhal také kritizovat poměry na současné české politické scéně. „Já si myslím, že Česká republika v posledních týdnech a měsících udělala dost pro poškození svého jména,“ prohlásil Havel se zjevnou narážkou na pád vlády Mirka Topolánka.

Skleněnou skulpturu, kterou vyrobili místní studenti, převzal někdejší československý a český exprezident z rukou ředitele rozhlasové a televizní stanice Deutsche Welle Erika Bettermanna, jenž je zároveň předsedou Spolku Mezinárodní ceny za demokracii.

Havel zůstane v Německu i o víkendu. V sobotu večer se v Cáchách zúčastní německojazyčné premiéry své poslední divadelní hry Odcházení.

Vydáno pod