Eurobot staví chrám v Atlantidě

Praha - V Praze dnes proběhlo již tradiční robotického klání Eurobot. Tématem toho letošního byla stavba chrámů v Atlantidě. Úkol pro roboty byl jasný, sestavit ve stanoveném čase co největší počet chrámů. O postup do mezinárodního kola soutěže bojovalo dvacet českých týmů. Do finále, které se uskuteční koncem května ve Francii, ale postupují jen tři. Z první příčky vyráží na cestu tým Felbot.

Základní podmínkou je naprostá samostatnost robota. Jakmile robot vyjede na hřiště, musí si se vším poradit bez zásahu svého tvůrce. Téma, velikost hřiště a herní prvky se přitom každý rok mění. Zápas v hlavní kategorii Eurobot trvá 90 vteřin a roboti plní úkol, aniž by byli řízeni člověkem nebo vzdáleným počítačem.

„Jedním z těch nejhlavnějších pravidel je fair play, roboti si nesmí škodit, ale mají spíše spolupracovat,“ uvedl hlavní pořadatel českého národního kola soutěže David Obdržálek.

Ondřej Fišer, člen vítězného týmu Felbot:

„Měli jsme v plánu několik různých strategií, ale nakonec jsme jezdili celé klání jenom jednu, která fungovala vždycky spolehlivě, a přálo nám štěstí.“

Kromě hlavní soutěže Eurobot probíhalo zároveň i druhé klání nazvané Starter. Jak název napovídá, je určené začátečníkům a zároveň soutěžícím do osmnácti let, pro které by byla hlavní část příliš složitá. V rámci Starteru mohou tvůrci robotů používat dálkové ovládání.