Při americkém náletu zahynula stovka afghánských civilistů

Kábul - Nejméně stovka civilistů údajně zahynula při americkém náletu na pozice bojovníků Talibanu v západoafghánské provincii Faráh. Uvedl to Červený kříž. Mezi oběťmi jsou pravděpodobně ženy i děti, prezident Hamíd Karzáí už nařídil vyšetření incidentu. Šéf policie v provincii upozornil, že počet obětí může být ještě vyšší. Pokud se bilance potvrdí, půjde o největší masakr civilistů v bojích v Afghánistánu od roku 2001, kdy byla zahájena invaze amerických sil za svržení fundamentalistického hnutí Taliban.

Boje v provincii Faráh v jihozápadní části země probíhaly od pondělí a spojenecká letadla prý bombardovala i domy, v nichž se mezi civilisty ukrývali radikální talibanci. „Náš tým viděl ve dvou zasažených vesnicích desítky těl. Mezi oběťmi náletu je i jeden pracovník afghánského Červeného půlměsíce, celá jeho rodina, včetně pěti dcer, tří synů, neteře a jeho manželky,“ uvedla mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže Jessica Barryová.

Při dosud nejhorším podobném incidentu bylo při loňském bombardování vesnice Azízabád v provincii Herát zabito 90 civilistů.

 Hlubokou lítost nad úmrtím civilistů zabitých tento týden při náletech amerických sil v Afghánistánu dnes vyjádřila ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.

„Hluboce litujeme této ztráty,“ řekla podle agentury Reuters na úvod třístranného jednání s afghánským a pákistánským prezidentem Hamídem Karzáím a Ásifem Alím Zardárím. Ti se po setkání s Clintonovou sejdou s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Jessica Barryová
Zdroj: ČT24