Dolnorakouskou výstavu doplňují za hranicemi obří vlajky

Vídeň/Slavonice - Řidiče, kteří ve Slavonicích přejedou hranici s Rakouskem, čeká hned za ní několik nepřehlédnutelných projektů s námětem rakousko-českých vztahů. Nejnápadnější je dvojice obřích vlajek obou zemí rozprostřená na poli. Skupina místních obyvatel tak doplnila Dolnorakouskou zemskou výstavu ke 20. výročí pádu železné opony. Kromě těchto obřích vlajek je kolem silnice vedoucí přes obec Dobersberg pár kilometrů jižně od Slavonic k vidění ještě několik menších příspěvků na stejné téma.

Odbourávání předsudků může mít různou podobu: obyvatelé dolnorakouského venkova například rozprostřeli českou a rakouskou vlajku na pole jednoho z místních farmářů. Každá má 500 čtverečních metrů. „Žádní politici nám to neporadili, je to akce obyčejných lidí. Má ukázat, že je dost takových, kteří chtějí komunikovat se svými sousedy a odmítají klišé a předsudky,“ podotkl Gerald Muthsam, obyvatel Dobersbergu a iniciátor projektu.

Při zahájení Dolnorakouské zemské výstavy byly vlajky na ještě lépe viditelném místě, kvůli ochraně rostlin na původním svahu se ale poté musely přesunout sem. „Máme už spoustu pozitivních reakcí, většinou se lidem ta myšlenka líbí,“ říká starosta Dobersbergu Reinhard Deimel.

Představitelé Dolních Rakous a kraje Vysočina se rozhodli právě těmito projekty rozšířit Dolnorakouskou zemskou výstavu, která se pořádá už několik desetiletí. Expozice a doprovodné akce mají připomenout, že odstraněním závory hranice nezmizí a že je načase, aby padly také ty v myslích lidí.