Už přes 2 350 lidí nakažených prasečí chřipkou

Ženeva - Přes 2 350 lidí ve 24 zemích světa se už nakazilo prasečí chřipkou. V Evropě podle evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zdravotníci dnes evidovali přes 140 nakažených ve 13 státech. Za posledních 24 hodin v Evropě podle ECDC přibyly dvě desítky pacientů a seznam zemí rozšířilo Polsko a Švédsko. Většina Evropanů se nakazila při své cestě po Mexiku, v 17 případech se ale lidé infikovali přímo ve své vlasti.

Nákaza se objevila poprvé v Mexiku, kde onemocnělo přes 1 100 pacientů. Nemoc v zemi připravila prokazatelně o život 44 lidí. Dva lidé na ni zemřeli v USA, kde je nyní celkem 896 nemocných. Kanada oznámila 201 nakažených.

V Mexiku dnes obnovují provoz všechny podniky, které měly v posledních dnech nucenou dovolenou kvůli obavám z šíření nové chřipky. Své brány opět otvírají pro veřejnost kina, divadla, restaurace, sportoviště, muzea i kostely a studenti středních škol a univerzit se vracejí do svých učeben. Školy pro mladší děti chystají návrat k výuce v pondělí. Svá přísná karanténní opatření z posledních dnů uvolňuje dnes také Čína.

Spojené státy, Kanada a Mexiko považují zákaz dovozu vepřového z jejich produkce některými zeměmi kvůli obavám z viru A(H1N1) za neopodstatněný. Za trojici států to dnes uvedlo jejich obchodní sdružení NAFTA s tím, že bude proti zákazům bojovat. Dovoz prasat, vepřového a dalších produktů z prasat zakázala zhruba dvacítka zemí, zóně volného obchodu NAFTA ale vadí zejména restrikce v Rusku a Číně.

Kanada oznámila, že vědci v národní mikrobiologické laboratoři ve Winnipegu v provincii Manitoba rozluštili genom viru chřipky. Jde o první významný pokrok ve zkoumání šíření a mutace viru, který by mohl pomoci při vývoji vakcíny.