Před rokem zasáhlo Čínu ničivé zemětřesení

S'-čchuan - Před rokem otřáslo jihozápadní Čínou ničivé zemětřesení, při kterém zemřelo přes osmdesát tisíc lidí, z toho podle údajů vydaných čínskými úřady 5 300 dětí. Otřesy srovnaly se zemí celá města a v troskách skončila taky řada škol, a to i v oblastech, kde zemětřesení jinak větší škody nezpůsobilo. To vyvolalo silnou vlnu kritiky, podle které byly školy postaveny na základě špatných plánů a z nekvalitních materiálů.

Truchlící dnes zaplnili trosky domů a hřbitovy v jižní Číně, aby vzpomínali na oběti ničivého zemětřesení. V provincii S'-čchuan, kterou zemětřesení zasáhlo se silou 7,9 stupně Richterovy škály, se příbuzní obětí shromáždili ve zničených městech. Zapalovali vonné tyčinky, pokládali květiny.

Tisíce lidí zamířily i do Pej-čchuanu, města v údolí, které zemětřesení smetlo ze zemského povrchu a nyní je prázdné a uzavřené strážci. I tady truchlící symbolicky zapalovali vonné tyčinky a papírové peníze.

Před rokem jen tady zemřelo 15 tisíc lidí, čtvrt milionu se ve strachu ze záplavového jezera po otřesech evakuovalo. Lidé skončili v provizorních buňkách. Zemětřesení vyvolalo velkou vlnu solidarity a vláda uvolnila obrovské prostředky na rekonstrukci.

Na bezpečnějším rovném místě už vzniká nové město pro 70 tisíc lidí. Úřady pamatují na pracovní příležitosti. V novém Pej-čchuanu tak během příštích deseti let vznikne i průmyslová zóna, která má dát obyvatelům obživu.

Vláda už do rekonstrukce poničených měst investovala přes 2 bilióny korun a chystá se na stavbu nových měst přispět dalšími čtyřmi biliony. Peking totiž slíbil, že všichni lidé, kteří přišli během zemětřesení o své domovy, budou bydlet v nových domech do konce roku 2010.

V Pej-čchuanu prodávají DVD se záznamem katastrofy

Mnoho z těch, kdo zůstali v Pej-čchuanu, začalo podnikat v turistickém ruchu. Lidi se sem jezdí dívat zdaleka, z Pekingu i Šanghaje. Prodávají jim suvenýry, květiny k uctění mrtvých a záznamy katastrofy na DVD.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao rok po katastrofě ocenil rychlý zásah v poničených oblastech, na mnohých místech se stavějí nové domy, které mají být kvalitnější než původní příbytky a měly by odolat případnému dalšímu zemětřesení.

I přesto je pro mnohé roční výročí bolestnou vzpomínkou. Především pro rodiče dětí, které zahynuly v budovách škol. Podle rodičů stavby nebyly kvalitně postavené, a proto při neštěstí zahynulo v troskách škol přes 5 000 dětí.

Mnoho jiných budov totiž zůstalo stát, školy se ale hroutily. Podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera ale počty mrtvých dětí zřejmě nejsou přesné, protože během zemětřesení bylo zničeno nebo poničeno podle úřadů až 14 tisíc škol. Údaje o obětech se ale s těmito čísly podle něj neshodují. Zřícení škol se tak zřejmě ještě rodiče pokusí podrobněji vyšetřit.