Obama připustil, že někteří vězni z Guantánama zůstanou v USA

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes ujistil Američany, že z Guantánama nepropustí žádného vězně, který by ohrozil bezpečnost Spojených států amerických. I přesto by podle Obamy mohli někteří vězni zůstat na americké půdě. Zdůraznil však, že tito trestanci budou drženi v nejpřísněji střežených věznicích. Řekl to den poté, co Senát kontrolovaný vládními demokraty odmítl uvolnit peníze na uzavření této věznice, které avizoval Obama hned po svém nástupu do funkce.

Obama po lednovém nástupu do funkce slíbil uzavřít do konce ledna 2010 toto vězení, kde byly bez soudního příkazu drženy stovky cizinců podezřelých z terorismu. Vězni zde byli při výsleších i mučeni. Dnes Obama upozornil, že tyto praktiky zakázal, potvrdil, navíc, že termín uzavření chce dodržet. Tento týden nicméně oznámil, že nedovolí zveřejnit fotografie, které zobrazují mučení vězňů, protože by to mohlo podníit protiamerické nálady. 

I nadále ovšem Obama trvá na uzavření kontroverzní věznice. Chce dokonce dodržet termín do konce ledna následujícího roku. Obama dnes nastínil, co bude s 240 vězni z Guantánama, podle něj se prý rozdělí do pěti skupin. První z nich předstoupí v USA k civilnímu soudu. Podezřelí, kteří čelí obvinění ze zločinů v době války, skončí potom u vojenského tribunálu. Třetí skupinu vězňů tvoří podle Obamy ti, kdo už byli na základě předchozích rozhodnutí soudu propuštěni. Do čtvrté skupiny pak zařadil vězně, kteří mají být po zrušení Guantánama převezeni do jiných států.

Podle Obamy je ale největším problémem pátá kategorie vězňů. To jsou ti, kteří nemohou být v USA souzeni a přitom jsou považováni za nebezpečné pro USA. Ti by podle Obamy měli být nakonec rozděleni do jiných amerických věznic. 

Obama dnes Američany také ujistil, že udělá pro bezpečnost Spojených států vše. „Moje největší zodpovědnost jako prezidenta je zajistit bezpečnost Američanů. Je to první věc, o které přemýšlím, když se ráno probudím, a je to poslední věc, na kterou myslím, když večer usínám,“ uvedl.