Barmská junta obvinila opozici z organizace návštěvy u Su Ťij

Rangún - Barmská junta dnes obvinila protivládní síly, že zorganizovaly nedávnou návštěvu amerického občana Johna Yettawa v domě opoziční vůdkyně Su Ťij s cílem zhoršit vztahy barmského režimu se Západem. Nositelka Nobelovy ceny za mír je kvůli incidentu nyní souzena a za porušení pravidel domácího vězení jí hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Barmský ministr zahraničních věcí generálmajor Ňjan Win podle deníku New Light of Myanmar (Nové světlo Barmy) prohlásil, že návštěva Američana v domě Su Ťij byla pravděpodobně „zosnována s cílem zesílit mezinárodní tlak na Barmu“.

Su Ťij je od pondělka souzena v nechvalně proslulé věznici Insein ve městě Rangún právě kvůli návštěvě amerického občana, který bez pozvání do jejího domu v Rangúnu před dvěma týdny připlaval přes přilehlé jezero a zdržel se tam dva dny. S výjimkou středy soud probíhá za zavřenými dveřmi.

Nositelka Nobelovy ceny za mír strávila v domácím vězení více než 13 z posledních 19 let a příští týden z něho měla být propuštěna. Kritikové barmského vojenského režimu se domnívají, že junta využila Yettawovy návštěvy jako záminky k prodloužení vězení Su Ťij i přes parlamentní volby chystané na příští rok, jimiž chce junta dát své vládě legitimitu.

Ministři zahraničí států Evropské unie příští týden na schůzce Evropa-Asie hodlají vyvinout tlak na Barmu s cílem přimět ji k ukončení procesu se Su Ťij.