V mongolských prezidentských volbách zvítězil opoziční kandidát

Ulánbátar - V nedělních prezidentských volbách v Mongolsku zvítězil podle neoficiálních zpráv kandidát opoziční Demokratické strany a bývalý premiér Cachjagín Elbegdordž. O úřad hlavy státu se utkal s dosavadním prezidentem Nambarynem Enchbajarem z vládní Mongolské lidové revoluční strany (MLRS), ta už volební porážku uznala. Oficiální volební výsledky by měly být zveřejněny během dneška.

„Mongolsko vítá nové ráno s novým prezidentem,“ oznámil davu stoupenců u ústředí DS její předseda Norovyn Altanchujag. Elbegdordž a jeho přívrženci pak pochodovali na hlavní náměstí v metropoli Ulánbátaru, kde u obří sochy Čingischána zahájili oslavy vítězství.


Mongolové bojují s chudobou, od nového prezidenta si slibují zlepšení ekonomiky a vzdělání a stabilitu, která by umožnila zemi lépe využívat její rozsáhlé nerostné bohatství. Volby se konaly v době, kdy je Mongolsko tvrdě postiženo klesajícími cenami surovin, což zasadilo tvrdou ránu jeho ekonomice. Kromě toho hlasování provázely obavy z možného opakování násilností, které poznamenaly loňské parlamentní volby. Podle pozorovatelů však proběhlo pokojně.