Grónské parlamentní volby vyhrála levicová opozice

Kodaň - Grónské parlamentní volby vyhrálo podle oficiálních výsledků opoziční levicové Eskymácké bratrství, když výrazně porazilo doposud vládní sociálnědemokratickou Pokrokovou stranu. Úterní volby do Zemského sněmu (Landsting) byly posledními předtím, než ostrov získá větší míru autonomie na Dánsku. Napsala to dnes agentura AP.

Po sečtení výsledků ze všech volebních obvodů získalo Eskymácké bratrství téměř 44 procent hlasů. Pokroková strana obdržela přes 26 procent hlasů a velmi pravděpodobně po 30 letech nebude zastoupena ve vládě.

Předčasné parlamentní volby vyhlásil premiér Hans Enoksen poté, co Gróňané v listopadovém referendu rozhodli o uvolnění vazby na Dánsko, které ostrov ovládalo od 18. století. Příští vláda bude první s rozsáhlejší autonomií a předpokládá se, že celý proces časem vyústí v úplnou nezávislost.

Kampani před volbami, ve kterých téměř 39 000 oprávněných voličů mohlo rozhodovat o obsazení 31 parlamentních křesel, dominovala témata jako nepotismus, korupce a zneužívání veřejných prostředků. Několik politiků, včetně čelních představitelů Pokrokové strany, bylo shledáno vinnými ze zneužívání veřejných financí pro osobní účely. Někdejší ministr bytového hospodářství Jens Napaattooq byl kupříkladu odsouzen ke čtyřem měsícům vězení za to, že utratil 24 000 dolarů (450 000 korun) daňových poplatníků za soukromé večeře, výlety a alkohol.

Grónsko se stalo dánskou kolonií v roce 1775 a mezi lety 1953 až 1979 bylo jednou z dánských provincií. Dnes má země zhruba 57 000 obyvatel, z nichž asi 50 000 jsou Inuité, tedy eskymáci. Hospodářsky je závislé na Dánsku, od kterého ročně dostává kolem 400 milionů eur (zhruba 10,7 miliardy korun). Ostrov žije především z rybolovu.