Běh v Pamploně - Býk Španělovi prorazil rohem plíce

Madrid - Tradiční běh s býky ve španělské Pamploně si letos už vyžádal jeden lidský život. Sedmadvacetiletý Španěl zemřel, když ho býk zranil na krku a rohem mu prorazil plíce. Další tři účastníci běhu utrpěli zranění. Je to první podobný tragický případ za několik posledních let. Úprk před býky provází v Pamploně tradiční oslavy svátku místního patrona svatého Fermína. Účastní se ho tisíce lidí. Letošní oslavy končí 14. července.

„Poranění byla smrtelná, nemohli jsme k záchraně jeho života nic učinit. Býčí roh zasáhl aortu a plíce “ uvedla lékařka Esther Vilová z nemocnice v Navaře, kam byla oběť převezena.

„Šlo o zranění krku. Hned bylo jasné, že je to vážné. Býk se otočil tak rychle, že nikdo nestačil zareagovat a utéct mu z cesty. Toho běžce, kterého býk nabral na rohy, se jeho přátelé nebo lidé kolem snažili oživit, ale neuspěli,“ popsal nehodu svědek.  

Býci zranili i další tři lidi. Jedním z nich je Američan, kterého zvíře také nabralo na rohy, muž je ve vážném stavu, protože má poraněný hrudník. Na životě prý ale ohrožen není. Mezi raněnými je ještě další Američan, který se poranil při pádu.

Oslavy svátku svatého Fermína s vypouštěním býků do úzkých a křivolakých uliček města již tradičně lákají tisíce lidí, a to i přesto, že se jedná o velmi nebezpečnou zábavu. Celkem už během těchto tradičních oslav zemřelo 15 lidí. Poslední obětí býčích rohů byl před 14 lety dvaadvacetiletý Američan.

Tradiční zábava, nebo týrání zvířat?

Encierro, jak se v Pamploně říká hromadnému běhu s býky, málokoho nechává chladným. Jedni tuto svéráznou součást každoročních oslav svátku zdejšího patrona uctívají jako výraz místních tradic, druzí ji odsuzují jako týrání zvířat a hazardování s lidskými životy.

I když se nyní dají očekávat ještě hlasitější protesty proti býčímu běhu, není pravděpodobné, že to letitou tradicí nějak výrazně otřese. K mezinárodnímu věhlasu pamplonských oslav svátku svatého Fermína přispěl svým románem Fiesta z roku 1926 i americký spisovatel Ernest Hemingway. Už tehdy platilo, že nezřízené pití a odvážné kousky k druhému červencovému týdnu v Pamploně patří.