V Drážďanech padne rozsudek za napadení fotoreportéra HN

Drážďany (Německo) – Drážďanský soud by dnes měl vynést rozsudek nad dvěma německými neonacisty, kteří na drážďanské demonstraci loni 21. června napadli a zranili fotoreportéra časopisu Ekonom a Hospodářských novin Stanislava Krupaře. V případě pachatelů šlo o příznivce krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD), kteří se sešli na nepovolené demonstraci proti zrušenému hudebnímu festivalu Sachsentage. Krupaře zmlátilo několik německy i česky hovořících mužů, přišel o mobil a útočníci poničili jeho fotografické vybavení.

„Vyhlídla si mě skupinka asi deseti demonstrantů, mezi kterými byli i Češi. Měl jsem štěstí, že nebyli ozbrojeni. Pamatuji si jen, jak mě napadli pěstmi, poté ležím na zemi a někdo mě kope do břicha. Dopadl jsem ještě relativně dobře. Odnesla to hlavně technika, nějaké fotografické vybavení bylo zničeno a odcizeno,“ popsal útok Krupař.

Hlavním důkazem v procesu bude zřejmě video, které natočil někdo z přihlížejících. „Je na něm vidět útok neonacistů, na některém místě je ale zřejmé, že se český reportér zkoušel bránit a obhájci obžalovaných se snaží celou věc otočit ve prospěch svých mandantů,“ uvedl zpravodajka ČT V Německu Hana Scharffová.

Telefonát Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Regionální organizace NPD původně chtěla uspořádat letní slavnost v drážďanské čtvrti Pappritz. Protože akce nebyla povolena, uskutečnily se spontánní manifestace ve třech různých částech Drážďan, jichž se zúčastnilo na 750 lidí. Po ukončení jedné z nich se chtěli radikálové vydat na nepovolený průvod do městské části Neustadt. Policie sice průvodu zabránila, ale jednotlivým skupinám demonstrantů se podařilo prorazit kordony a do Neustadtu proniknout. Podle místních médií neonacisté hajlovali a provolávali nacistická hesla. 

Vydáno pod