Tchajwanský prezident souhlasí s cestou dalajlamy na ostrov

Tchaj-pej - Tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou dnes oznámil, že dal souhlas tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi k návštěvě ostrova. Proti tomuto kroku se okamžitě postavila Čína, která prohlásila, že náštěvu dalajlamy na Tchajwanu „rezolutně odmítá“. Dalajlama by měl na Tchaj-wan přicestovat v pondělí. Lidem v provincii Kao-siung, která byla nejvíce postižena nedávným řáděním tajfunu Morakot a zaznamenala také nejvíce obětí na životech, chce poskytnout duchovní útěchu.

„Bez ohledu na to, jakou podobu či identitu dalajlama použije, aby vstoupil na Tchaj-wan, jsme rozhodně proti tomu,“ uvedl čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu v prohlášení, které cituje tisková agentura Nová Čína. Peking označuje dalajlamu, který po neúspěšném povstání proti čínské vládě uprchl v roce 1959 do exilu, za separatistu.

Oznámení tchajwanského prezidenta přišlo značně nečekaně, jelikož od svého loňského nástupu do úřadu usiluje o zlepšení vztahů s Pekingem. Loni v prosinci dalajlama povolení k cestě na ostrov nedostal, což bylo považováno právě za usmiřovací krok vůči čínské vládě.

Tchajwanský prezident:

„Dalajlama může přijet na Tchaj-wan, aby pomohl ulevit duším mrtvých a také se modlil za blaho přeživších.“

Maova vláda se nicméně dostala pod palbu kritiky kvůli zdlouhavé reakci na následky tajfunu, jenž si vyžádal kolem 670 lidských životů - potvrzených i pohřešovaných. Opoziční politikové v postižené oblasti pak duchovního vůdce tibetských buddhistů pozvali k návštěvě postižené oblasti, aby přeživší obyvatele potěšil.

Pozvání opoziční Demokratické pokrokové strany způsobilo prezidentovi dilema - buď riskne rozhořčení Číny, nebo dá další zbraň do rukou opozice. Ta jej obviňuje z držení čínské linie.

Pevninská Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území, ačkoliv se od ní ostrov oddělil po občanské válce v roce 1949. Peking usiluje o jeho izolaci na mezinárodní politické scéně.

Následky tajfunu na Tchaj-wanu
Zdroj: ČTK/AP/AP