Rozdělené korejské rodiny se opět sejdou

Soul - KLDR a Jižní Korea se dnes dohodly na obnovení schůzek rodin rozdělených válkou z 50. let minulého století. Jde o novou známku snížení napětí mezi oběma zeměmi. Setkání rodin se uskuteční od 26. září do 1. října. Půjde asi o stovku rodin z každé strany. Severní Korea již 17. srpna souhlasila s obnovením cestování mezi oběma zeměmi, se zmírněním pohraničních kontrol a zvýšením počtu setkání rodin.

Dohody bylo dosaženo na jednom z ojedinělých setkání obou znepřátelených korejských států. Analytici míní, že k větší vstřícnosti vůči jižnímu sousedovi KLDR dohnaly sankce, kterými ji OSN potrestala za květnový jaderný test.

Setkávání členů rodin rozdělených konfliktem na Korejském poloostrově se pořádalo od roku 2000, kdy se poprvé sešli nejvyšší představitelé obou zemí a jednali o cestě k míru a usmíření. Severní Korea ale schůzky rozdělených rodin zastavila před dvěma lety. Svůj krok vysvětlila neochotou Soulu jednat o poskytnutí humanitární pomoci během rozhovorů o jaderném programu KLDR.

Korejské rodiny se znovu setkají (zdroj: ČT24)

„Jsme v období, kdy uvidíme zlepšování vztahů obou zemí na poloostrově, ale nejásejme, nebude to trvat věčně,“ komentoval situaci zpravodaj České televize Tomáš Etzler.

Severní a Jižní Korea jsou od skončení války v roce 1953 fakticky pořád ve válečném stavu. Neuzavřely spolu totiž mírovou smlouvu, ale jen dohodu o příměří. Území obou států tak stále dělí demilitarizované pásmo. Po válce zůstaly rozděleny miliony rodin.