Raketoplán Discovery odstartoval k ISS

Mys Canaveral (USA) - Minuta před půlnocí místního času, 5:59 času středoevropského. Po startu z floridského Mysu Canaveral míří raketoplán k mezinárodní kosmické stanici a zatím bez problémů. Start se uskutečnil až na třetí pokus, předchozí NASA odložila kvůli špatnému počasí a technickým potížím. Na palubě je sedm členů posádky. Ve vesmíru Discovery zůstane třináct dní. Pilot Kevin Ford se stane pětistým člověkem, který překročí práh atmosféry.

Na třetí pokus se povedl start raketoplánu Discovery. Minulé dva starty překazilo špatné počasí a technické závady, kdy byly problémy s ventily, které udržují tlak v palivových nádržích.

Astronaut Christopher Fuglesang:

„Máme na palubě hodně jídla, také pár věcí, které zpříjemní posádce na ISS pobyt.“

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Raketoplán Discovery má ve vesmíru zůstat třináct dní; z nich devět u ISS. Na stanici dopraví více než sedm tun zásob a vybavení. Mezi nimi je například i běžecký trenažér Colbert, pojmenovaný po populárním americkém komikovi. Na ISS směřuje také šest myší, na nichž se bude testovat vliv stavu beztíže na lámavost kostí, jež trápí astronauty. Tito hlodavci budou po člověku teprve druhými savci, kteří budou dlouhodobě pobývat na orbitální stanici. Na Zemi se mají vrátit v listopadu s příští misí raketoplánu.

Posádku Discovery tvoří šest mužů a jedna žena

Americký pilot Kevin Ford se na své první vesmírné misi stane pětistým člověkem, který překročí práh atmosféry a podívá se do kosmu. Jeho kolegyně Nicole Stottová, která rovněž zamíří do vesmíru poprvé, zase vystřídá ve stálé posádce ISS Tima Kopru. Ten na stanici přiletěl minulý měsíc s raketoplánem Endeavour.

Světelnou podívanou na noční obloze při startu pozorovaly tisíce zájemců. Byl to zřejmě poslední start za tmy. Budoucí lety se mají odehrát během dne nebo vpodvečer.

Éra raketoplánů pomalu končí

Tři zbývající plavidla příští rok doslouží. Nahradit je má projekt Orion. Ten ale, stejně jako plánované lety na Měsíc a Mars, ohrožují vážné finanční problémy americké vesmírné agentury. Od příštího roku mají americké astronauty do kosmu dopravovat ruské lodi. Za každý start si však Rusové účtují 50 milionů dolarů, NASA se proto obrátila na soukromé firmy a několik se jich už přihlásilo do výběrového řízení.