Indie ztratila kontakt se svým lunárním satelitem

Dillí - Indie oznámila, že ráno místního času ztratila kontakt se svou vesmírnou družicí Čandrájan-1, kterou loni v říjnu slavnostně vyslala k Měsíci. Monitorovací jednotka indické agentury pro výzkum vesmíru už nedostává od družice informace a satelit nepřijímá pokyny, uvedla agentura AP. Mise mapuje povrch Měsíce a Indie se tak v úsilí o zkoumání tohoto zemského satelitu připojila ke Spojeným státům, Rusku, Evropské unii, Číně a Japonsku.

Vědci nyní zjišťují, v jakém stavu jsou systémy družice. Je to poprvé, co byl kontakt s družicí přerušen.

Družice o hmotnosti 1400 kilogramů, jejíž název ve starém sanskrtu znamená „měsíční plavidlo“, měla kolem Měsíce kroužit dva roky. Mise stála Indii zhruba 80 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) a stala se pro zemi prestižním projektem.

Indie se zařadila mezi kosmické velmoci v roce 1981, kdy jako sedmý stát na světě vypustila do kosmu vlastní nosnou raketu s družicí na palubě. O čtyři roky později se do vesmíru dostal první Ind na palubě ruské kosmické lodi Sojuz-T-II. Letos v dubnu zaznamenala Indie další úspěch, když jako první země dokázala dopravit do vesmíru deset satelitů na jediné nosné raketě.