Řekové půjdou k předčasným volbám

Atény – Finanční krize podtrhla židle řeckému vládnímu kabinetu, premiér Kostas Karamanlis dnes v televizním projevu ohlásil předčasné parlamentní volby. Ty by se měly uskutečnit 4. října, tvrdí to alespoň oficiální vládní zdroje. Řádné volby se přitom měly konat až za dva roky.

Premiér své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Řecko čekají kvůli světové finanční krizi velké ekonomické reformy a k jejich realizaci potřebuje nový politický mandát. „Následky ekonomické krize jsou zřejmé, máme před sebou dva těžké a kritické roky,“ konstatoval premiér v projevu.   

Řecko v současné době bojuje s následky globální finanční krize. Řecký státní dluh, druhý největší v eurozóně, navíc stále narůstá.

Analytici soudí, že si Karamanlis pro vypsání voleb nezvolil vhodnou chvíli.  V roce 2010 se očekává deficit řeckých státních financí ve výši 5,7 procenta a dluh ve výši 100 procent hrubého domácího produktu.   

Navíc preference vlády značně poklesly po nepokojích loni v prosinci, které vyvolal policejní zásah, při kterém byl zastřelen mladík. Předčasné volby by tak zřejmě nyní vyhrála opozice.