Polovina lidí zabitých v Gaze byli civilisté

Jeruzalém – Izraelská organizace bojující za ochranu lidských práv Betselem tvrdí, že během izraelsko-palestinského konfliktu, který vypukl letos na začátku ledna, zemřelo téměř 1400 lidí. Z toho víc než polovina byli civilisté. Izraelská armáda ale tvrdí, že většina obětí patřila k palestinským radikálům.

Oficiální izraelské armádní statistiky přiznávají 1166 mrtvých Palestinců. Podle armády patřilo celkem 709 z nich k radikálům. Armáda připouští smrt jen 295 civilistů. O 162 obětech armáda neví nic bližšího. 

Organizace Betselem ale tvrdí, že čísla jsou jiná. Její pracovníci prý zjišťovali údaje přímo u palestinských rodin. Podle nejnovější bilance zemřelo během konfliktu 1387 Palestinců, z nichž 773 byli civilisté a 330 radikálové. Mezi mrtvými civilisty bylo 111 žen a 318 osob mladších 18 let.   

Izraelské vládě se ale tahle čísla nezdají, navíc zpochybňuje i způsob, jakým Betselem informace získal. Taková skupina prý nemá prostředky k získání uceleného přehledu o situaci. „My jsme velká organizace s rozsáhlou rozvědkou a vše jsme pečlivě vyšetřili. Zjistili jsme, že většina mrtvých patřila k Hamasu,“ řekla izraelská armádní mluvčí.   

K podobným závěrům jako Betselem dospěla už v minulosti organizace Amnesty International, která navíc izraelskou armádu obvinila z páchání válečných zločinů.