Za odchod do zahraničí nabízel slovenský úřad Romům peníze

Košice - Košický bytový podnik nabídl tamním Romům peníze na cestu do zahraničí a pomoc se zařízením pasů, pokud se vzdají trvalého pobytu v domech určených k demolici. Jde o obyvatele ghetta na sídlišti Luník IX. Romy nabídka pobouřila, tvrdí, že se stěhovat nechtějí a úřad obviňují z rasismu. Případ už šetří i slovenská vláda.

S neobvyklou nabídkou údajně přišla na romské sídliště v Košicích pracovnice bytového podniku. Ta nabídla Romům, kteří žijí na sídlišti Luník IX v domech, jež jsou určené k demolici, aby se vzdali trvalého pobytu výměnou za to, že jim slovenské úřady pomůžou zařídit pasy a dají jim peníze na cestu do zahraničí.

Zdemolované domy podle bytového podniku ohrožují životy až 400 lidí, kteří v nich žijí. Proto by jim měl úřad nabídnout náhradní bydlení. Podnik ale nalezl jiné řešení. „Nabídla nám peníze, abychom si koupili letenky, a pro děti prý zařídí pasy, abychom odešli,“ popisuje jednání pracovnice bytového podniku obyvatel Luníku IX.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Romům se ale nabídka odjet do ciziny nezamlouvá. „Kolik Romů už tam bylo? Vrátili se zpátky, jsou teď bez bytů, venku na ulici. My tohle nechceme,“ říká muž žijící na sídlišti Luník IX.

Bytový podnik: Šlo jen o průzkum

Vedení bytového podniku se ale brání, že šlo zatím jen o průzkum, zda mají Romové zájem pracovat v zahraničí. Radnice, pod kterou podnik spadá, se však s tímto vysvětlením nespokojila. „Primátor města Košice František Knapík požádal předsedu dozorčí rady, aby dala stanovisko k vzniklé situaci, a následně nevylučuje svolání městského zastupitelstva, v jehož kompetenci je případné odvolání jednatele společnosti,“ oznámila stanovisko primátora Košic jeho mluvčí.

Antropolog Alexander Mušinka, který se věnuje romské problematice, si myslí, že jde o projev skrytého rasismu, který je dlouhodobě přítomný nejen na Slovensku, ale i v okolních zemích. „Pokusy dostat problém pryč z obce už tu byly několikrát, spustil to v podstatě velmi nešťastný, kontroverzní a hloupý počin pana Čunka ve Vsetíně,“ tvrdí Mušinka.

O případ se začala zajímat i vláda. Vicepremiér pro lidská práva a menšiny vyslal na Luník IX zmocněnce, aby incident důkladně prošetřil. Koncepční řešení problémů obyvatelů podobných ghett je však stále v nedohlednu.

Vydáno pod