V Afghánistánu dnes 6 mrtvých Italů, oznámení výsledků voleb odloženo

Kábul – Sebevražedný útočník v autě zabil nejméně 6 italských vojáků a dalších deset lidí v centru Kábulu. Stalo se to nedaleko čtvrti západních diplomatů a prezidentského paláce, jsou hlášeny desítky zraněných. Afghánský prezident Hamíd Karzáí připustil, že v průběhu srpnových prezidentských voleb mohlo dojít k jistým podvodům a že mu někteří úředníci stranili. Podle něj však podvody nebyly v takovém rozsahu, o jakém spekulují média. Kvůli podvodům však dnes volební komise odložila oficiální vyhlášení výsledků voleb, budou známé až za několik týdnů.

Útočník v autě napěchovaném výbušninami najel kolem 12:10 místního času (9:40 SELČ) do konvoje italských jednotek NATO v centru města nedaleko diplomatické enklávy, kde sídlí řada západních misí, včetně americké a britské ambasády.

Afghánské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že útok si rovněž vyžádal deset obětí a 55 zraněných z řad afghánských civilistů. Exploze zničila nejméně šest dalších automobilů, poškodila 21 obchodů a vyrazila sklo z oken v budovách v okruhu jednoho kilometru od místa incidentu.
Svědci viděli, jak afghánští vojáci odnášejí z místa incidentu zraněné civilisty do sanitek stojících poblíž trosek několika obrněných vozidel nesoucích označení Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF), které v zemi působí pod velením NATO. Vedle vozidla s italskou vlajkou ležela bezvládná těla mrtvých vojáků.

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Italský ministr obrany Ignazio La Russa vzkázal Talibanu, že se jeho země nenechá zastrašit: „Zbabělým agresorům, kteří znovu zaútočili tímto zvrhlým způsobem, chceme vzkázat, že v našem úsilí nepolevíme a že mise v Afghánistánu musí pokračovat.“

Nálož explodovala na silnici hojně využívané zahraničními oddíly při cestách směrem k hlavnímu kábulskému letišti. Tiskové agentury připomněly, že poblíž místa útoku leží také prezidentský palác, kde krátce před výbuchem pořádal afghánský prezident Hamíd Karzáí tiskovou konferenci k srpnovým volbám.

Karzáí připustil podvody při volbách

Karzáí se na tiskové konferenci vítězem voleb sám neprohlásil, i když konstatoval, že navzdory obviněním z podvodů pevně věří v jejich spravedlivost. „Pevně, opravdu pevně věřím v čestnost voleb, v čestnost afghánského lidu a v čestnost vlády v tomto procesu,“ řekl na dnešní tiskové konferenci Karzáí, jehož prý vyjádření pozorovatelů EU „překvapila, ba přímo šokovala“.

Afghánský prezident však současně připustil, že někteří vládní úředníci mu stranili, zatímco jiní stáli na straně Abdulláha. To je ale podle Karzáího nevyhnutelné, „dokud Afghánistán nevybuduje stabilnější státní strukturu“.
Podvody navíc prý obecně nebyly takového rozsahu, o jakém se mluví v médiích. „Tisk psal o masivních podvodech, ale ty nebyly tak četné; pokud nějaké podvody byly, tak malé, to se děje (při volbách) v celém světě,“ uvedl Karzáí a současně vyzval, aby všechny nesrovnalosti byly „poctivě a nezaujatě“ prošetřeny.

Výsledky afghánských voleb budou známé až za několik týdnů. Kvůli podvodům totiž volební komise část hlasů přepočítává. Oznámení vítěze prvního kola se tak opět výrazně posouvá.