OSN jedná o změnách klimatu, Obama burcuje k rychlému zásahu

New York - V newyorském sídle OSN se stovka světových státníků včetně českého prezidenta Václava Klause účastní summitu o klimatických změnách. Americký prezident Barack Obama dnes na jednání varoval, že „když svět nezasáhne proti změnám klimatu okamžitě, povede to k neodvratitelné katastrofě“. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun od probíhajícího summitu očekává, že přinese impuls k dosažení dohody před prosincovou schůzkou o klimatu v Kodani, kde se bude jednat o nástupci Kjótského protokolu.

Dopadům změny klimatu neunikne podle Obamy žádná země. Průmyslové státy se proto musejí zavázat k silným opatřením, aby nepříznivý stav změnily. Nebude to možné, pokud se na tom nebudou podílet všichni velcí producenti emisí, dodal americký prezident.

Krátce po Obamovi na konferenci vystoupil jeho čínský kolega Chu Ťin-tchao. Apeloval na vyspělé země, aby s bojem se změnami klimatu pomohly rozvíjejícím se zemím. „Rozvinuté země musejí podporovat rozvíjející se země, není to jen jejich zodpovědnost, ale i jejich zájem,“ uvedl čínský prezident.

Zastánci alternativního pohledu na změny klimatu, mezi které patří i český prezident Václav Klaus, si pochvalují, že se debata začíná otevírat. „Před dvěma třemi lety to bylo absolutně jednosměrné. Dnes už to tak v žádném případě není, začíná se poslouchat a brát v úvahu námitky,“ uvedl Klaus.

Zastánci alternativního pohledu na klimatické změny jsou ale pořád v menšině, stále převládá názor, že pokud se v Kodani nepodaří dosáhnout dohody, bude to mít nedozírné následky na budoucnost planety.

Diplomatický maraton v New Yorku

Pan Ki-mun:

„Neúspěch ve snaze o dohodu v Kodani by byl morálně neomluvitelný, ekonomicky krátkozraký a politicky nemoudrý. Po této cestě nesmíme jít… Především musíme poskytnout pomoc těm nejzranitelnějším. K této krizi přispěli nejméně, trpí jí jako první a trpí nejvíc.“

Organizace spojených národů zažívá tento týden diplomatický maraton. Politici absolvují nejen jednání o klimatických změnách, ale i úvodní zasedání Valného shromáždění OSN (VS OSN) a konference o řadě jiných témat včetně odzbrojování. Pro amerického prezidenta Baracka Obamu půjde o zatím nejdůležitější týden na světové politické scéně od jeho lednového nástupu do Bílého domu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun doufá, že dnešní summit ke klimatickým změnám „bude mostem do Kodaně“, kde se v prosinci koná klimatická konference OSN, z níž má vzejít nástupce Kjótského protokolu o omezování emisí. 

Diplomatický seriál ve středu pokračuje úvodní rozpravou Valného shromáždění OSN, která potrvá do 28. září. Českou delegaci povede prezident Klaus, bude v ní i ministr zahraničí Jan Kohout.   

Kaddáfí a Ahmadínežád - důvod k protestům

Po 40 letech u moci má poprvé do OSN zavítat libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Demonstranti se chystají protestovat proti tomu, že Skotsko nedávno propustilo libyjského teroristu Abdala Basata Muhammada Midžrahího odsouzeného k doživotnímu trestu za atentát na letadlo společnosti PanAm, které se v roce 1988 zřítilo na skotské Lockerbie. 

Dalším kontroverzním politikem, proti kterému se v New Yorku bude protestovat, je íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. V pátek opět upoutal pozornost svými protiizraelskými výroky, když zopakoval, že holokaust je „lež“ vymyšlená jako záminka k vytvoření židovského státu. V kuloárech se vedou spekulace, zda Ahmadínežádovi podá ruku prezident Obama. 

Obama ve středu na Valném shromáždění přednese projev o zahraniční politice. Podle velvyslankyně USA při OSN Susan Riceové bude prezident mluvit o nutnosti mezinárodní spolupráce v „celé řadě globálních výzev“ od terorismu, pandemií až po íránský jaderný program. Ve čtvrtek bude šéf Bílého domu předsedat schůzce Rady bezpečnosti OSN týkající se odzbrojení a snah zastavit šíření jaderných zbraní. Očekává se, že rada přijme rezoluci, která sice nebude zmiňovat žádné konkrétní země, na druhou stranu ale bude odkazovat na starší rezoluce, týkající se sankcí uvalených na Írán a Severní Koreu kvůli jejich jaderným ambicím.

Obamův program v OSN ovlivní ale i události posledních dnů. Ve čtvrtek oznámil, že Spojené státy ustupují od plánů administrativy předchozího prezidenta George Bushe vybudovat na území Polska a Česka protiraketový štít a nahradit ho mobilnějším systémem. Toto rozhodnutí potěšilo Rusko, které projekt rozmístit prvky protiraketové obrany ve střední Evropě považovalo za ohrožení své bezpečnosti, některé americké partnery v Praze a Varšavě rozčarovalo. Obama se má na okraj VS setkat s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem.