Honduras má první oběť nepokojů, situace zůstává napjatá

Tegucigalpa – První oběť si vyžádalo potlačování demonstrace přívrženců svrženého honduraského prezidenta Manuela Zelayi v Tegucigalpě. Dočasná vláda dnes ale také zmírnila vyhlášený zákaz vycházení tak, aby od 10:00 do 16:00 fungovaly obchody, banky a benzinové stanice a lidé se mohli zásobit. Nynější šéf státu Roberto Micheletti vyjádřil ochotu jednat se svrženým prezidentem, který po pondělním překvapivém návratu do vlasti vyhledal azyl na brazilském velvyslanectví v Tegucigalpě. Celková situace v Hondurasu zůstává ale nadále napjatá.

Jeden demonstrant byl zastřelen pořádkovými silami v úterý v noci v chudinské čtvrti Flor del Campo. Zmírnění zákazu vycházení má uspokojit především chudší vrstvy obyvatel, které nemají doma žádné zásoby. Některé zprávy uváděly, že v chudinských čtvrtích docházelo v noci i k rabování obchodů. Tři desítky lidí byly podle agentur při srážkách s policií zraněny.

Prozatímní vláda během dneška učinila řadu kroků, které lze považovat za smířlivé a za snahu o uklidnění situace. Vyjádřila ochotu přijmout delegaci Organizace amerických států (OAS), která by usnadnila dialog mezi Zelayou a současnou vládou. Podle zdrojů z Washingtonu by delegaci měli tvořit zástupci sedmi zemí a vést by ji měl šéf OAS José Miguel Insulza. Zelaya dnes také vyjádřil ochotu jednat osobně s dočasnou hlavou státu Michelettim.