Obama bude posuzovat strategii v Afghánistánu několik týdnů

Washington - Prezident USA Barack Obama bude následujících několik týdnů studovat a posuzovat americkou strategii v Afghánistánu a Pákistánu. Řekl to mluvčí Bílého domu Robert Gibbs po středeční Obamově schůzce s vedením prezidentova bezpečnostního týmu. Na dnešních plánovaných jednáních o jádru v Ženevě nebudou USA vyhrožovat Íránu sankcemi. Washington je ale podle vládních zdrojů agentury Reuters připraven sankce v případě potřeby prosazovat.

Pokud se prezident rozhodne vyslat do země další vojáky, jak jej žádá vrchní velitel amerických sil v Afghánistánu Stanley McChrystal, může si znepřátelit některé demokratické senátory. V opačném případě mu podle kritiků hrozí další prohloubení osm let trvajícího konfliktu, u kterého podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena i tak není jisté, že bude úspěšně vyřešen.

V současné době je v Afghánistánu rozmístěno asi sto tisíc zahraničních vojáků z více než 40 zemí světa. Více než 60 tisíc z nich jsou Američané.

USA prý nebudou v Ženevě hrozit Íránu sankcemi, jsou ale ve střehu

„Zítra (ve čtvrtek) jde o zapojení, nikoliv o tlak,“ řekl nejmenovaný činitel americké vlády. Podle něj nicméně USA připravují sankce proti Teheránu v různých oblastech pro případ, že by Írán i nadále ignoroval obavy Západu ohledně svých jaderných ambicí.

V Ženevě dnes mají jednat zástupci šesti velmocí a Íránu, a to pod vedením nejvyššího diplomata Evropské unie Javiera Solany. Rozhovory se obnovují po čtrnáctiměsíční přestávce a na rozdíl od těch předchozích jim bude přítomen íránský delegát. Téma rozhovorů ale není jisté, protože Teherán chce jednat o globálních nukleárních otázkách, zatímco ostatní o sporných nukleárních aktivitách Íránu.

Vydáno pod