Německá policie zadržela muže podezřelého z přípravy výbušniny

Berlín - Německá policie zatkla čtyřiadvacetiletého muže tureckého původu podezřelého z výroby výbušnin a propagace al-Káidy na internetu. V jeho bytě našli po domácku vyrobenou rozbušku a výbušné směsi. Za zveřejňování teroristických videonahrávek němečtí policisté už tento týden zatkli dva islamisty. Výhružná videa se na internetu objevila před tamními víkendovými volbami.

Policie uvedla, že podezřelý muž Adnan V. je ve vazbě od čtvrtka. V jeho bytě v Offenbachu a v kanceláři ve Frankfurtu policie nalezla malé množství výbušných směsí a zařízení, které vypadalo jako podomácku vyrobená rozbuška.   

Podle policie ale nejsou důkazy, které by tohoto muže spojovaly s nedávnými teroristickými hrozbami Německu na internetu. 

Před nedělními parlamentními volbami se na webu objevily videonahrávky, na nichž údajný člen teroristické organizace al-Káida abú Talhá hrozil Němcům „zlým probuzením“, pokud ve volbách nezvolí strany, které stáhnou německé vojáky z Afghánistánu. Na další verboval německy mluvící muslimy do řad bojovníků džihádu - svaté války.