Buzek: Věřím, že Lisabon bude do konce roku platit

Praha – Přesvědčení, že Lisabonská smlouva vstoupí v platnost do konce letošního roku, vyslovil v pátečním vydání pořadu Interview ČT24 šéf Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Včera v Praze jednal o ratifikaci dokumentu mimo jiné i s Václavem Klausem. Český prezident požaduje trvalé výjimky z Listiny základních práv EU, která je součástí smlouvy, aby nemohly být prolomeny takzvané Benešovy dekrety. Výjimku chce prezident dojednat před případným podpisem dokumentu.

Buzek v Interview ČT24 potvrdil, že Klaus chce podobnou výjimku, jakou si při sestavování textu smlouvy vyjednala Británie a Polsko. Podle prezidenta se to dá vyřešit poměrně rychle, byť nestandardním postupem. „Pan prezident měl velice konkrétní návrh, že by Česká republika byla uvedena v protokolu, který by se týkal listiny práv - na stejném místě jako Polsko a Velká Británie,“ podotkl Buzek. Dodal, že udělá vše, aby se podařilo najít pragmatické řešení.

Šéf europarlamentu odmítl odpovědět, zda krok českého prezidenta vnímá jako další fázi ve zdržování české ratifikace smlouvy o reformě unijních institucí. Z rozhovoru s Klausem měl ale podle svých slov pocit, že prezidentovi jde o pragmatické řešení a o to, aby se vyjasnily právní momenty. „Nemám důvod, abych si myslel něco jiného,“ zdůraznil.

Interview ČT24

Jerzy Buzek v Interview ČT24:

„Jsem velmi optimistický (…) a hluboce věřím, že Česká republika Lisabonskou smlouvu akceptuje.“

Buzek připustil, že v porovnání s hlavou českého státu má velmi odlišné názory, pokud jde o fungování unie a její budoucnost, ale tak to podle jeho slov „v demokracii často bývá“. Přesto se prý páteční schůzka odehrávala v přátelském ovzduší. Upozornění, že na dokončení ratifikace čeká půl milionu obyvatel EU a kolik oddalování procesu stojí, Buzek nepovažuje za nátlak, ale za projev otevřenosti a upřímnosti, s níž je povinen prezidenta informovat o situaci.

  • Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek v pořadu Interview ČT24 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1166/116584.jpg
  • Jerzy Buzek a Jan Fischer autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1167/116644.jpg
Vydáno pod