BP dostala od americké vlády 72hodinové ultimátum

Washington - Dvaasedmdesát hodin dostala těžařská firma British Petroleum od americké vlády na to, aby představila svůj nejnovější plán na řešení ekologické katastrofy v Mexickém zálivu. Podle BP se daří odčerpávat velkou část unikající ropy z poškozeného vrtu, přesto ale americká vláda těžařům moc nevěří. Na pobřeží postižené ropnou skvrnou se v pondělí už počtvrté vydá prezident Barack Obama. Akcie BP v obavách z nákladů ropné katastrofy a tlaku Washingtonu prohlubují propad, firma ztratila již více než polovinu tržní hodnoty. Kurz akcií propadl nejníže za téměř 14 let.

Společnost BP chce výrazně zlepšit odčerpávání ropy z vadného vrtu v Mexickém zálivu. Příští týden by měla odsávat až 4,4 milionu litrů suroviny denně. Američtí vědci ale v úterý varovali, že rozsah ekologické havárie může být ještě větší, než se očekávalo, a z vrtu možná denně uniká až 6,8 milionu litrů ropy.

„Pokud se nám podaří čerpat 28 tisíc barelů (4,4 milionu litrů) denně, dostaneme se tam, kde chceme být,“ řekl velitel pobřežní stráže Thad Allen. Takové hodnoty odčerpávání ropy by kryt nad uříznutým potrubím vrtu měl podle něj dosáhnout příští týden. Nyní se z moře odsává asi 15 tisíc barelů (2,4 milionu litrů) ropy denně.

ŽIVĚ: Kamera z místa úniku ropy

Americká vláda ve středu vystupňovala své požadavky na to, aby BP pokryla všechny náklady škod na životní prostředí. Průzkumy ukazují nespokojenost veřejnosti s kroky vlády v tomto případě a dál ohrožují volební výsledky demokratů před listopadovými volbami do Kongresu. Ze strany kongresmanů se objevují požadavky na to, aby se akcionáři BP vzdali dividend a aby firma rezervovala všechnu hotovost na výdaje spojené se znečištěním moře a pobřeží ropou.