Maďarská karta opět míchá slovenskou kampaní

Bratislava - Kampaní před slovenskými parlamentními volbami v posledních týdnech opět míchá maďarská karta. Do středu pozornosti se vrátila poté, co se vlády v sousedním Maďarsku ujal Viktor Orbán. Už sobotní volby tak ukážou, pro koho se tohle téma stane žolíkem a pro koho černým Petrem. Nový lídr Maďarska má absolutní moc, kterou ovlivňuje nejen budoucnost své země, ale výrazně zasahuje i do předvolební kampaně na Slovensku. Mezi jeho zbraně patří lákání menšin na občanství a vzývání velkouherského ducha. Lepší dar slovenští nacionalisté dostat nemohli.

„Slovensko nedáme!,“ zní za Dunaj. Nacionalisté, kteří ještě přednedávnem ztráceli sílu a hrozilo jim, že se nedostanou do parlamentu, nyní ožili. „Nacionalistům sice stouply mírně preference, ale ne tak vysoko jak se očekávalo, z toho se dá usuzovat, že maďarská karta nebude hrát takovou významnou úlohu jako v minulosti,“ krotí obavy Martin Slosiarik z agentury Focus. To je zpráva, která určitě potěší nové politické uskupení Most-Híd. Průzkumy totiž dále ukazují, že jejich nabídka Slovákům a Maďarům na spolupráci zřejmě dostane v parlamentu zelenou.

Na Most-Híd sází i psychiatr Péter Hunčík, který roky léčí duše Slováků i Maďarů. Specializuje se totiž na mezietnické konflikty, a tak voličské nálady sleduje opatrně: „Mám obavy z toho, že ta budova, kterou intelektuálové na Slovensku budovali dobrých patnáct dvacet roků, může zkolabovat a my budeme čekat dalších patnáct dvacet roků, kdy nastane podobný zázrak a několik Slováků a Maďarů se dá dohromady…“ Pochod,  který nedávno prošel Bratislavou, žádal toleranci a porozumění. Výzva zazněla v mnoha jazycích. Podle sociologů však nyní preferencemi otřáslo něco jiného – povodně a vládní skandály.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)
Martin Slosiarik z agentury Focus
Zdroj: ČT24