Sarkozy a Cameron si připomněli válečný projev de Gaulla

Londýn - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron se dnes v Londýně zúčastnili slavnostního ceremoniálu, který připomněl 70. výročí válečného projevu Charlese de Gaulla. Patrně nejslavnější francouzský státník 20. století v něm vyzval Francouze k pokračování boje proti nacistům a vyhlásil založení hnutí Svobodné Francie. Sarkozy a Cameron při obřadu podle agentury AFP vyzdvihli kvalitu vztahů obou zemí a jejich odpovědnost v rámci EU.

Sarkozy a Cameron byli mezi 1 600 pozvanými hosty na odpoledním ceremoniálu v domově pro přestárlé příslušníky armády Royal Hospital Chelsea, uvedla agentura Reuters. Na místě přednesl žák francouzského lycea v Londýně de Gaullův projev, kterému naslouchalo i několik veteránů z druhé světové války. Cameron vyzdvihl současné vztahy mezi Londýnem a Paříží. „Dnešek je připomínkou toho, že Británie a Francie nejsou jen sousedé v geografickém smyslu, ale také v citovém smyslu. Dnes se jedná o naši sdílenou odpovědnost a naši sdílenou budoucnost,“ řekl. Dodal, že francouzsko-britský vztah funguje v Afghánistánu i ve vztahu k ekonomické krizi, a vyjádřil odhodlanost pracovat dále se Sarkozym na řešení těchto otázek.

Nicolas Sarkozy, francouzský prezident

„Přináším bratrské pozdravy a věčnou vděčnost francouzského lidu, který si pamatuje, co jste vy, Britové udělali pro naši svobodu.“

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Sarkozy dopoledne položil věnce u sochy generála a státníka Charlese de Gaulla, který se přičinil nejen o osvobození Francie (do Paříže vstoupil 25. srpna 1944), ale i o to, aby Spojenci, nepříliš naklonění uznání francouzských zásluh na porážce nacismu, pustili Francii mezi vítězné velmoci.

Generál de Gaulle po válce inicioval vznik takzvané páté republiky, jejíž ústava udělila prezidentovi významné pravomoci, což platí dodnes. De Gaulle byl prvním prezidentem této páté republiky, a to v letech 1959 až 1969. Do dějin se zapsal kromě jiného tím, že Francie za jeho vlády ukončila kolonizaci Alžírska a vystoupila z vojenského velení NATO, kam se vrátila až nyní.